Hírek

2017.02.02. 21:00

Egyre több a beteg

Kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten Veszprém megyében, ám az országos átlagnál továbbra is kevesebb a beteg.

Marton Attila

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerint a múlt héten valamivel több mint kétezren mentek orvoshoz a megyében influenzaszerű panaszokkal, ez arányaiban a harmadik legalacsonyabb érték.

Az influenzaszerű megbetegedések három megyei oktatási-nevelési intézményben halmozódtak múlt héten a Veszprém Megyei Kormányhivataltól kapott tájékoztatás szerint. Az intézményekben hatvanan betegedtek meg, de nem kellett rendkívüli intézkedéseket bevezetni.

Az elmúlt egy hétben emelkedett jelentősen az influenzaszerű tünetekkel érkezők száma Hajdu László veszprémi házi gyermekorvos rendelőjében. - Az őszi betegforgalomhoz képest nagyjából húsz-huszonöt százalékos növekedést tapasztaltam. A betegek 15-20 százaléka az influenzára jellemző panaszokkal jön - fogalmazott a háziorvos. Hozzátette, a pácienseknél magas, 39 fok körüli láz, valamint az izom- és végtagfájdalom mellett általános gyengeség, étvágytalanság jellemző, torok- és hasfájásra is panaszkodtak.

A háziorvos elmondta, a betegség lefolyása az eddigi esetek alapján a korábbi évekhez képest némileg rövidebb, ezúttal négy-öt nap elég a gyógyuláshoz, ehhez ágynyugalom kell, a betegnek sok folyadékot és vitamint kell fogyasztania a tüneti szerek mellett. A szakember szerint az enyhébb időjárás és a farsangi szezon kezdete miatt a következő napokban-hetekben tovább emelkedhet a betegek száma.

Gergelyi Ákos veszprémi háziorvos elmondta, a betegforgalom három-négy hete folyamatosan emelkedik, a csütörtöki rendelésen 35-en fordultak meg nála, szerdán azonban ennél is több páciens járt a rendelőben. A betegek többsége légúti huruttal keresi fel a doktort, az influenzaszerű tünetekkel érkezők száma naponta három-négy fő. Abban mindkét háziorvos egyetértett, aki magán, vagy gyermekén érzékeli a fenti tüneteket, mindenképpen kerülje a közösséget, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Az influenzás megbetegedések miatt a Csolnoky Ferenc Kórházban teljes a látogatási tilalom. A Magyar Imre Kórházban az ápolási, a krónikus belgyógyászati, a mozgásszervi rehabilitációs, a csecsemő-gyermekgyógyászati és a szülészet-nőgyógyászati osztályok, míg a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben a krónikus belgyógyászati és a mozgásszervi rehabilitációs osztály nem látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!