Hírek

2017.02.02. 14:11

Segítenek és példát is mutatnak

Várpalota – 2015 júniusa óta működik Várpalotán a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona, azóta harminc családnak és hatvanhét gyermeknek nyújtottak elhelyezést, segítséget az otthonban dolgozó szakemberek.

Kutasi Zsófia

Nagy Erika, a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona intézményvezetője elmondta, az átmeneti otthon mellett működtetnek egy krízisközpontot is, ahol 2015 júniusa óta közel hatvan főnek nyújtottak segítséget. A krízisközpontban elsősorban bántalmazott, menekülő családokat fogadnak be.

Fotó: Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona

Az intézményvezető kiemelte, jó kapcsolatot ápolnak a szociális ellátórendszerrel és az önkormányzattal is. Az önkormányzat segítséget nyújt az épület felújítási és karbantartási munkáihoz. Az intézmény negyven fő befogadására alkalmas, azonban sürgős esetben megoldják a rászorulók elhelyezését. Jelenleg negyvenheten vannak az otthonban.

Fotó: Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona

Elsősorban lakhatási problémák, nehézségek miatt kerülnek a családok az intézménybe - gyakori a csonka család, elsősorban az anyák gyermekeikkel. Ilyen esetekben sokszor a gyermekek után járó támogatás a szülő egyetlen jövedelemforrása. Egy évig maradhatnak a rászorulók az intézményben, ez az időszak azonban meghosszabbítható fél évvel – a bent élők nyolcvan százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Fotó: Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona

Nagy Erika elmondta, tavaly tizenkét családnak sikerült megoldani a további lakhatást; ők albérletbe, vagy önkormányzati bérlakásba költöztek. Volt, aki továbbra is az ellátórendszerben maradt. Azok közül, akik elmentek, sokan visszajárnak és segítséget kérnek, legyen szó élelmiszeradományról, vagy hivatalos ügyintézésről.

Fotó: Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona

Az intézményvezető kiemelte, tavaly karácsonykor számos felajánlást kaptak cégektől, hivataloktól, magánszemélyektől, ami nagy segítséget jelentett.

Jelenleg az épületben kialakított három nagyobb lakrész rendbetétele, felújítása zajlik, önkormányzati támogatással. Az intézmény, amire lehetőség nyílik, pályázik: tavaly például kialakítottak egy virágoskertet. A cél a segítség, támogatás mellett az is, hogy otthonossá tegyék a lakókörnyezetet, jó példát mutassanak a gyermekeknek. A hagyományok, ünnepek szintén jelentősek, az év során többször tartanak közös sütés-főzést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!