Hírek

2017.03.01. 20:25

Akár még a lovat is kilövik? - Az év vállalkozója-díjjal kitüntetett várkapitány felmondásának okai

Nagyvázsony - Idén ősszel járt volna le a megbízatása a Kinizsi vár kapitányának, ő azonban február 21-én felmondta a munkaszerződését.

Molnár Sándor

Mekler Norbert 2016 decemberében még a Nagyvázsonyi Kinizsi Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként vette át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Év Vállalkozója kitüntetést. Ki gondolta volna ekkor, hogy a várkapitány nem egészen két hónappal később lemond a posztjáról. A közvélemény számára meglepőnek tűnő eset okairól a két, egymással konfliktusba került felet kérdeztük.

Mekler Norbert 2012-ben vette át a nagyvázsonyi Kinizsi Kft. vezetését.

- Akkor nem volt semmi a várban, se program, se esemény, se pénz. Öt éve 32,6 millió bevétel és 4,5 millió veszteség volt. Innen sikerült fejlődő pályára állítani a céget. Elértünk oda, hogy hangos volt tőlünk a sajtó, s látszott, hogy mi a működőképes irány. Tavaly 50 milliós árbevétel és milliós nyereség keletkezett.

Az állami tulajdonú Kinizsi-várra a kormány több mint egymilliárd forintot fordít

A várkapitánnyal 2016 augusztusában Fábry Szabolcs polgármester váratlanul közölte, hogy ez nem jó. Elégedetlenek voltak vele, de a határozott idejű szerződése miatt nem tudtak neki felmondani.

- Először csak azt tiltották meg, hogy a televízióban engedély nélkül nyilatkozzak. Aztán jöttek a további lépések: az elmúlt fél év minden egyes mozzanata arról szólt, hogy ahol lehet, a polgármester akadályozza a munkámat, akár annak dacára is, hogy Demján Sándor és Varga Mihály miniszter is elismerte a munkámat egy országos díjjal. Kettős ügyvezetést határoztak el, ami viszont nem volt működőképes, a cég idénre lényegében megbénult.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere. A község érdeke a béke és a nyugalom Fotó: Molnár Sándor

Ez odáig fajult a várkapitány szerint, hogy 2017 februárjában adminisztratív okokból nem tudtak időben munkabért fizetni. Majd a nagyvázsonyi önkormányzat - Mekler Norbert szerint - mondvacsinált okkal felmondta a saját kft.-jével a várüzemeltetési megállapodást is.

- Kiderült, hogy a szerződésbontás mögött személyi probléma áll, az én személyem, és ha nem találják el a lovast, akkor akár a lovat is kilövik. Miért? Talán a milliárdos várfelújításnál nem látnak szívesen? Nem voltam kellően hajlékony? Vagy többet szerepeltem a tévében, mint a polgármester? Én nem tudom - mondta a volt várkapitány.

Fábry Szabolcs polgármester hangsúlyozta, hogy településük soha nem látott mértékben fejlődött 2015-2016-ban, 180 millió forintból megújultak a középületeik.

- Még fontosabb projektek és a Nemzeti Várprogram előtt áll községünk. Ez utóbbi forrás nem a falu számláján folyik át, mégis itt történik a legjelentősebb várfejlesztés hazánkban. Felelősségünk, hogy az elmúlt években ki-alakult együttműködő, békés légkört megőrizzük.

Mekler Norbert az Év vállalkozója díj átadó ünnepségén. Demján Sándor és Varga Mihály elismerte a munkáját egy országos díjjal Fotó: Penovác Károly

A polgármester szerint nemcsak abban egységes a testületük, hogy tudomásul vették az ügyvezető felmondását, hanem abban is, hogy vitatják a döntés indoklását.

- Elszomorít, hogy Mekler Norbert nem tudott együttműködni a nyáron kinevezett társügyvezetővel, aki országos hírű kulturális tekintély és közgazdász. Ugyancsak nem tudott együttműködni a nagyvázsonyi önkormányzati dolgozókkal, a megállapodásokat pedig nem tartotta be. Arról nem beszélve, hogy a négy parlamenti képviselő által támogatott, védnökölt Kinizsi Szövetség nagyvázsonyi ünnepségén meg sem jelent. Ugyanakkor az ügyvezető a jegyzőnkkel, de több alkalommal a testülettel is arrogánsan, ajtót csapkodva beszélt, meg sem várva indulatos kérdéseire a válaszokat.

A nagyvázsonyi önkormányzat az átadás-átvételnél elkeserítő rendetlenséggel és a számlán a téli bérek tizedére sem elegendő összeggel szembesült. Fábry Szabolcs abban eltökélt, hogy egy önkormányzati cég ügyvezetőjének meg kell találnia a hangot az előbb felsorolt személyekkel, testületekkel.

- Amikor kiderült, hogy idén is likviditási gondokkal küzd és hitelre szorul év végén a cég, akkor egységesen úgy döntöttünk, hogy a bérek biztosítására, az átlátható gazdálkodás és a várfejlesztés érdekében március 1-jétől visz-szatérünk az állammal 1994-ben kötött ingyenes használói szerződéshez. Azaz önkormányzati szakfeladatként látjuk el a Kinizsi-vár üzemel-tetését. A nonprofit kft. majd a turistaszállót üzemelteti - mondta Fábry Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!