Hírek

2017.03.07. 20:00

Nőnapi körkérdés: mennyire becsülik meg a hölgyeket?

A százéves nemzetközi nőnap alkalmából sikeres, vezető beosztású hölgyeknél érdeklődtünk, kellően megbecsülik-e őket munkahelyükön, illetve vannak-e diszkriminatív tapasztalataik.

Laskovics Márió

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekció-ipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Erre em- lékezve 1910 augusztusában Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára elhatározták, hogy nemzetközi nőnapot tartanak. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először. A 18. század végén a demokratikus szabadságjogokért folytatott harc villantotta fel először a nők számára a lehetőséget, hogy harcba szálljanak jogaikért. Mary Wollstonecraft 1792-ben írta meg A nők jogainak követelése című könyvét, amely a modern feminizmus alapköve lett. A női emancipáció legfőbb akadályát a családi zsarnokságban látta. A közfelfogással élesen ellenkezve kijelentette, hogy a nő ugyanolyan emberi lény, mint a férfi, csak a nevelés hatására válik "gyengébbé". Követelései között szerepelt, hogy szűnjön meg a kétféle nemi erkölcs, a nőket ugyan-olyan mércével mérjék, mint a férfiakat, legyen joguk tanulni, dolgozni, önálló életet élni, sőt politizálni is.

A női vezető nem biztos, hogy előnyt élvez vagy hátrányt szenved, mondta Szabadkai Verita

A civilizált társadalmakban mára teljesen elfogadott a nők egyenjogúsága. Szavazhatnak, sportolhatnak, munkát vállalhatnak, karriert építhetnek és politizálhatnak is, ha úgy döntenek. Nőnapi cikkünkben három, karrierépítésükben sikeres, vezető beosztású hölgyet kérdeztünk, mennyire érzik a megbecsülést, illetve volt-e részük hátrányos megkülönböztetésben karrierjük során.

Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabad-időközpont (JMSZK) igazgatója elmondta, intézményükben a két nem bérezése között nincsenek különbségek, hiszen mindannyian a közalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetésüket, azonban nagyobb arányban dolgoznak náluk nők, a 45-ös összlétszámból 27-en. A vezetői pozíciókat is nők töltik be nagyobb arányban, így az igazgatóhelyettes, a szakmai csoportvezető, a pénzügyi vezető is "a gyengébb nem" képviselője. A JMSZK esetében ez nem újszerű dolog, mert eddig még nem állt férfi az intézmény élén. Szabadkai Verita szerint a női vezetői posztok a nők együttműködési képességéből, simulékonyságából fakadhatnak, illetve abból, hogy a közművelődési szakma elnőiesedik.

- A női vezető nem biztos, hogy előnyt élvez vagy hátrányt szenved a nőisége okán. Én nem érzem egyiket sem. Ami nehézség, az talán a magánélet, a család, a háztartás összeegyeztetése a munkával. Szerencsére ebbe szervezőként már beleedződtem - emelte ki a sok időráfordítást igénylő poszt egy hátrányát.

Negatív vagy diszkriminatív tapasztalatról sem magánéletéből, sem szakmai karrierjéből nem tudott beszámolni.

- Többet dolgoztam szervezőként, és ott nagyon talpraesettnek, önállónak, gyakorlatiasnak kellett lenni. Megoldottunk mindent. Tehát, ha a férfi kolléga nem vette észre, hogy egy asztalt odébb kell rakni, akkor megtettük mi. Mostani kolléganőim is ilyenek, de megpróbáljuk úgy intézni a dolgokat, hogy ami a férfiak feladata, azt ők végezzék el. Nagyon ritkán kapunk bizonyos megjegyzéseket a férfiaktól, de azokat kulturált módon tudjuk kezelni - tette hozzá.

- Megbecsüljük a hölgyeket. Nőnapon volt rá példa, hogy a férfi kollégák ap-ró meglepetéssel készültek, megköszöntöttek minket. Idén a hölgy munkatársaink kedvezménnyel vehetnek részt az általunk szervezett, közkedvelt nőnapi rendezvényen - közölte az ünnepnap kapcsán.

Mint mondta, többnyire lehetőséget biztosít arra, ha egy munkatárs szeretne tovább tanulni azért, hogy a JMSZK-t és saját magát gyarapítsa. A fejlődés az egyik legfontosabb egy munkahelyen, ebben támogatja mindkét nemet. A szervezetfejlesztéssel kapcsolatban elárulta, terveznek egy minden dolgozóra érvényes általános munkaköri leírást, amiben többek között a ruhá-zati szabályokat is lefektetnék.

A megbecsülést saját magunk tudjuk kivívni, az önmagunkkal, illetve kollégáinkkal szembeni maximalizmussal, véli Bocskay Gyöngyi

Bocskay Gyöngyi, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltségének vezetője a 2017. januári adatok alapján elárulta, a városban nyilvántartott 1031 álláskereső 49 százaléka nő. A pápai intézményvezetők nemi arányáról elmondta, a nők javára billen a mérleg, kicsivel többen töltenek be vezetői beosztást.

- Nőként természetesen üdvösnek tartom ezt, de nem mindenhol van így. Nálunk talán azért alakulhatott ekképp, mert sok az elnőiesedett terület. Például az egészségügyben, a szociális területeken, az óvodákban, bölcsődékben egyértelműen női vezetők vannak, illetve jellemzően a közigazgatásban is az adminisztratív, hivatali jellegű állásokat inkább a női munkaerő tölti be. Ezenkívül az oktatási szakma is egy kissé elnőiesedett, a pedagógusok esetében is több a női vezető, mint a férfi - ismertette a tipikusan elnőiesült szakmákat.

A két nem vezetői megbecsültsége között nem érez különbséget.

- Egyformán becsülik meg a férfi és a női munkaerőt és a vezetőt is. De a megbecsülést saját magunk tudjuk kivívni, mégpedig az önmagunkkal, illetve kollégáinkkal szembeni maximalizmussal. Akkor a munkánk hosszú távon eredményt hoz, s ebből ered a megbecsülés - vallja a kirendeltség-vezető.

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltségével kapcsolatban elmondta, hivatalukban egyetlen férfi munkatársra 23 nő jut. A nemzetközi nőnapra a hivatalban üdvözlő e-mail üzenetet szoktak kapni vezetőik részéről. Kollégáival együtt megszokták a munkarendet, s annak betartását, a feszített munkatempót. Fegyelmezetlenség nem szokott előfordulni. Hivatali munkájukhoz elhivatottság, sok empátia és pozitív életszemlélet szükséges.

Nemi diszkriminációval nem találkozott.

- Nem éreztem soha úgy, hogy negatívan különböztetnének meg vagy diszkriminálnának. Véleményem szerint ez nem jellemző. Ismeretségi körömben sincs róla tudomásom. Vannak helyzetek, amikor egy férfinak talán könnyebb dolga van. Lehetséges, hogy egy férfias kiállással bizonyos ügyfelek esetében látszólag jobban megoldható lenne a helyzet, de a szavak embereként úgy gondolom, egy jó szóval többet el-érünk, mint esetleg egy rossz kiállással - tette hozzá.

A nők ugyanolyan értékű emberek, mint a férfiak, közölte Berta Ildikó

Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója közölte, női vezetőként is lehet sikeresnek lenni, karrier-építése során soha nem szenvedett hátrányt.

- Ennek egyetlen titka van, amit életpéldámmal is szeretnék mutatni, hogy mindig következetesnek kell lenni, és jó példával elöl járni. Ezek mind a nők, mind a férfiak világában előrevisznek.

Szerencsés helyzetben lévőnek vallja magát, mert nem volt negatív tapasztalata a nemével kapcsolatosan.

- A sértő megjegyzéseket mindig tudtam kezelni. Nem veszek fel minden félmondatot, ezeket ki tudom zárni. A nők ugyanolyan értékű emberek, mint a férfiak - mondta az igazgató, aki igyekszik felhívni a diákjai figyelmét a nőnap fontosságára.

Óriási a szolgálat, amit a nők vállalnak, hangsúlyozta Polgárdi Sándor

Polgárdi Sándor esperes, a Pápai Evangélikus Egyházközség által szervezett női imanap kapcsán úgy nyilat-kozott, a nők megbecsülése mindig nagyon fontos, akár a családi háztartásainkat, akár a munkahelyeken betöltött szerepüket nézzük. Óriási a szolgálat, amit ők vállalnak, és mindig köszönettel tartozunk nekik. Életünket nehéz lenne elképzelni a hölgyek, az asszonyok nélkül - fogalmazott.

Gondolatait osztjuk mi is. Isten éltesse a hölgyeket, nem csak a mai nemzetközi nőnapon, de az év valamennyi napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!