Hírek

2017.04.12. 14:37

Jobb körülményekben reménykednek az ajkai zeneiskolások

Katasztrofális állapotban vettük át működtetésre mind a zeneiskola, mind a Bródy gimnázium épületét az önkormányzattól - hangsúlyozta Egyházi Andrea tankerületi igazgató

Penk Tímea

A gyerekek biztonságos és minőségi környezetben történő tanulásának az érdeke az átszervezés.

Korábban beszámoltunk arról, hogy életveszélyes körülmények között tanulnak a zeneiskola diákjai, ezért az oktatást átviszik a gimnázium épületébe. Kérdésünkre Egyházi Andrea elmondta, hogy a Pápai Tankerületi Központ idén januártól vette át működtetésre az iskolákat az ajkai önkormányzattól.

- A rossz műszaki állapotú ingatlan nem alkalmas az oktatás helyszínének biztosítására. Az átalakításra vonatkozó tervek jelenleg előkészítés alatt állnak, az egyeztetések folyamatosak. A jogszabályi előírásoknak megfelelően az átszervezési javaslatot véleményezésre megküldtük az intézménynek és az ajkai önkormányzatnak. A tankerületi központ folyamatosan egyeztet az intézmény vezetőjével is. Előzetes felmérésünk alapján a Bródy utcai épület jelenlegi hatvan százalékos kihasználtsága lehetővé teszi az átköltözést, amelyet tervezünk végrehajtani - ismertette a tankerületi igazgató. Az átszervezés mind a zeneelméleti, mind a hangszeres oktatást érinti, mivel szeptembertől a zeneiskola C és D épületét nem lehet használni.

Fotó: Szülő

- Az önkormányzattól átvett - hetvenes években létesített - ilyen szerkezetű épületek élettartalma körülbelül harminc év, tehát felújításról nem beszélhetünk, csak bontásról. Jelenleg sajnos nincs lehetőség ezen a telephelyen új épületek építésére, és gazdaságilag sem ez lenne a célravezető megoldás hosszútávon, figyelembe véve a tanulószám csökkenését, illetve az épületek működtetési költségeinek nagyságát - foglalta össze a tankerületi igazgató, aki szerint egy jól átgondolt, szakmailag megalapozott épületen belüli elhelyezéssel jó megoldás az „összeköltözés".

Az ajkai önkormányzatnak véleményezési joga van a Pápai Tankerületi Központ javaslatához, a képviselő-testület egyetértett a zeneoktatásnak a gimnáziumba költöztetésével.

Szerettük volna megtudni az önkormányzattól egyebek mellett azt, hogy az elmúlt ötven évben voltak-e felújítások a zeneiskolában, hogy az állagromlás okaként megjelölt 2014-es árvízkárokra fizetett-e a biztosító és azt mire fordították, illetve milyen terveik vannak a zeneoktatás áthelyezése után felszabaduló telekkel, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!