Hírek

2017.04.12. 18:40

Ejtőernyős ugrással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt

Veszprém - Katonai ejtőernyősök tisztelgő ugrással emlékeztek az 1941. április 12-én Jutaspusztán történt ejtőernyős katasztrófa áldozataira szerdán.

Balogh Ákos

A helyszínen felállított emlékműnél a város, az aktív és nyugállományú katonai állomány koszorút is elhelyezett a 76 évvel ezelőtti baleset áldozatainak emlékére. A szerencsétlenség úgy történt, hogy egy délvidéki bevetésre induló ejtőernyősöket szállító Savoia-Marchetti SM.75 típusú repülőgép felszállás közben visszazuhant a felszállópályára és kigyulladt.

A gép fedélzetén tartózkodók közül a személyzetből négyen, valamint 16 ejtőernyős, köztük Vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős Zászlóalj parancsnoka életét vesztette.

A magyar zászlóval ér földet az egyik ejtőernyős Jutaspusztán Fotó: Balogh Ákos

A megemlékezésen hosszú évek kihagyását követően ismét, katonai ejtőernyősök tisztelgő ugrást hajtottak végre. A Jutaspusztán gyülekező ejtőernyős állomány magára öltötte a legmodernebb katonai ejtőernyőket, majd a felszerelések ellenőrzését követően megérkezett egy katonai szállítóhelikopter, ami a magasba emelte az ejtőernyősöket, hogy azok utána a katonai alakulatok és a magyar zászlóval ereszkedjenek a földre.

Fotó: Balogh Ákos

A megemlékezésen idén először részt vett a pápai Nehéz Légiszállító Ezred képviseletében Bjorn Gohn-Hellum ezredes parancsnokhelyettes, aki nemcsak személyes jelenlétével, hanem az alakulatuk által üzemeltetett egyik C-17-es óriás katonai teherszállító gép átrepülésével is kifejezte tiszteletét.

A 28. alkalommal megtartott megemlékezésen az elesettekért Szabó György alezredes, tábori lelkész mondott ökomenikus imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!