Hírek

2017.04.21. 17:45

Polgárőr-egyesületek regionális fóruma Berhidán

BERHIDA - Eddig kiválóan teljesítettek azok a polgárőr-egyesületek, amelyek harmadik éve vesznek részt a 300x100 biztonság elnevezésű országos programban - hangzott el összegzésül azon a csütörtöki regionális fórumon, amin hét dunántúli megye képviselői voltak jelen a peremartoni művelődési házban.

Mátételki András

Az eddigi tapasztalatokról először a házigazda, Dézsi János, a Veszprém Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke beszélt. Mint mondta, a 380 tagot számláló 14 egyesület mindegyike kapott évente 200 ezer forintot, hogy jusson elég üzemanyag a kocsijukba, vehessenek formaruhákat, bővíthessék technikai felszerelésüket.

Cserébe azt kérték tőlük, hogy személyenként évente 180-200 óra szolgálatot teljesítsenek gyalog, kocsival vagy éppen lóháton. Megyénk polgárőrei tavalyelőtt 45 ezer, tavaly már 48 591 órát járőröztek, ami-vel jelentősen hozzájárultak a bűncselekmények csökkenéséhez. A megyei főkapitánysággal közösen pályázati pénzből sok segítséget nyújtottak az időseknek.

A rendezvényen egyes települések polgármesterei, jegyzői is elmondták véleményüket a programról. Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke (jobbra)  Fotó: Penovác Károly

Ezt követően a többi megyei elnök, valamint egyes települések polgármesterei, jegyzői mondták el véleményüket a programról, amiben szorosan együttműködtek a rendőrséggel is.

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány kiemelte: örömmel hallotta, hogy az érintett településeken nőtt a közbiztonság, ugyanis a problémákat helyben összefogva sikerült megoldani. Ezt támasztja alá, hogy egy országos felmérés szerint tavaly javult az emberek biztonságérzete. Aláhúzta, közbenjár az ötletgazda belügyminiszternél, hogy jövőre is folytatódjon a program.

Túrós András, az országos szövetség elnöke utalt arra, hogy az első évben 100 települést választottak ki, idén már 288 község, város, valamint 12 fővárosi kerület érintett az akcióban, amiben 12 ezer polgárőr vesz részt. A felszólalásokra utalva jónak tartotta, hogy bővült a településeken a térfigyelő kamerák száma - Bándon vadfigyelő kamera buktatott le illegális szemetelőt -, jó a kapcsolat a médiával, Berhidán elengedik az önkénteseknek a kommunális adót.

Gondként említette, hogy kevés fiatalt vettek fel a soraikba. Mindenkitől tisztességes munkát és becsületes gazdálkodást kért, hogy példát tudjanak mutatni másoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!