Hírek

2017.04.04. 19:02

Felülvizsgálatra szorul a Várkertet határoló támfal

Pápa – Mintegy 19 méter hosszan leomlott a Várkertet határoló Szent István úti támfal a közelmúltban, további 11 méteren pedig erősen deformálódott, kibillent a helyéről.

Polgár Tibor

A helyreállításra vis maior pályázatot nyújt be a város, de a teljes támfal felülvizsgálatra szorul.

Az elsődleges szakértői vizsgálat szerint a 18. században épült támfal leszakadását természeti eredetű károsodás okozta: a tégla anyagú fal teherbírásának kimerülése és az év eleji erős fagyok, amik hatására a téglaszerkezet mállása felerősödött – tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől a helyszínen. A káresemény következtében a járda felülete ezen a szakaszon hossz- és keresztirányban is megrepedezett, eldeformálódott, megsüllyedt.

Fotó: Polgár Tibor

A probléma észlelését követően a Városgondnokság azonnal gondoskodott a sérült, balesetveszélyes szakasz lehatárolásáról, a gyalogosforgalom részleges lezárásáról. Mindezzel párhuzamosan a városfejlesztési osztály bejelentette a káreseményt a vis maior alaphoz, egyúttal hozzálátott a pályázat benyújtásához szükséges szakértői dokumentáció elkészíttetéséhez. Ez megállapította, hogy a helyreállítás előzetesen becsült költsége 26 millió forint – tájékoztatott a városvezető.

Nemrég a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Belügyminisztérium szakértői bizottsága helyszíni szemlén igazolta, hogy a káresemény miatt az önkormányzat jogosult vis maior támogatás kérelmezésére. Ezt követően a képviselő-testület a legutóbbi ülésén meghozta a döntést a pályázat benyújtásáról.

Fotó: Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor

A polgármester kiemelte, elkerülhetetlenné vált, hogy az önkormányzat a közeljövőben megvizsgáltassa a több száz éves támfal egészét, mivel azzal az elmúlt időszakban több probléma is volt. Mint ismert, tavaly a támfal részét képező Szent István úti átereszt kellett felújítani, illetve híddá átépíteni, és a Várkertet határoló falnak szemmel láthatóan vannak további rossz állapotú részei, szakaszai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!