Hírek

2017.04.10. 19:40

A fiatal, de nem pályakezdő Sopotnik Zoltán kapta a Sziveri-díjat

Veszprém - Sopotnik Zoltán költő vehette át tegnap a vajdasági szerző emlékére alapított Sziveri János-díjat.

Marton Attila

Az elismerést 26. alkalommal adták át, idén a Sziveri-napok keretében. A kétnapos rendezvény első napján a névadó költészetéről tartottak tanácskozást, majd a program zárásaként a Dubniczay-palotában átadták az elismerést. Reményi József Tamás, a Sziveri Társaság elnöke megnyitójában hangsúlyozta, Sziverinek egyre több követője akad a kortárs lírában. Lapunk kérdésére elmondta, az elismeréssel a költő szelleméhez, tisztaságához és radikalizmusához méltó teljesítményt díjaznak.

Lehetőség szerint olyan művészeket tüntetnek ki, akik már nem pályakezdők, de még nem ismerték el díjjal a munkájukat. Hozzátette, a díjazottak között az írók, költők mellett film- és színházi rendező és irodalomtörténész is szerepelt. A díjat Porga Gyula polgármester és Reményi József Tamás adták át a költőnek, aki Benes József képzőművész alkotását és Baráth Ferenc grafikus készítette oklevelet is átvehette.

Sopotnik Zoltán Porga Gyulától vette át a Sziveri-díjjal járó oklevelet a Dubniczay-palotában Fotó: Penovác Károly

Sopotnik Zoltán költő, író, szerkesztő, kritikus 1974-ben született Salgótarjánban. A szerző egy mesekönyvet és öt verseskötetet írt, a legutóbbi tavaly jelent meg Moszkvics címmel. Számos lapban, napi- és hetilapokban, irodalmi folyóiratokban publikált. A díjazott elmondta, először ugyan nehezen birkózott meg Sziveri-műveivel, azonban idővel egyre fontosabbá váltak számára a vajdasági költő versei.

A díjazottat Orcsik Roland költő méltatta, megjegyezve, Sopotnik Sziverihez hasonlóan etikai-erkölcsi indíttatású költészetében olykor düh és provokatív elmek is megjelennek, ám látomásairól és álmairól a vajdasági poétához hasonlóan nem mond le. Az elismerést az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, Sziveri János emlékére alapították 1992-ben. Az elmúlt bő két és fél évtizedben megkapta a díjat Háy János, Szálinger Balázs és Lanczkor Gábor.

A Sziveri-napok zárónapján versmaratont szerveznek a Hangvillában kedden 10 órától. A tervek szerint valamennyi Sziveri-vers elhangzik a nap során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!