Hírek

2017.05.28. 10:37

Családi programok a régészet napján Pápán

Pápa - A régészet napja alkalmával a Szarvaskör Egyesület képviseletében Trestyén Orsi vehette át a Pro Archeológia-díjat a pápai Kékfestő Múzeumban.

Polgár Bettina

A Kékfestő Múzeum idén is csatlakozott a régészet napjához, és ez alkalomból sokrétű programkínálatot állítottak össze a látogatók örömére. Nagy-L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója elmondta, az esemény, mely minden évben egy-egy téma köré csoportosul, idén Közösségek régen és ma címet kapta.

Fotó: Polgár Tibor

Minden korosztály megtalálhatta a számára ideális kikapcsolódási lehetőséget. Pátkai Ádám Sándor régész Népek országútján címmel tartott előadást, melyben betekintést nyújtott, hogy az idők folyamán milyen népek éltek a Kárpát-medencében. – A honfoglalást és az államalapítást megelőző időszakról beszéltem, egészen az őskőkortól kedve vettem sorra a különböző korszakokat, népeket és a hozzájuk kapcsolható jellegzetes tárgyi anyagokat – ismertette Pátkai Ádám Sándor.

Fotó: Polgár Tibor

A Kékfestő Múzeumba ellátogatók családi vetélkedőn is részt vehettek. A gyermekek emellett kerámiaedényeket és terményképeket készíthettek, a legkisebbek pedig a régészeti homokozóban játszhattak vagy kipróbálhatták a tárgytapogatót. A program vendégei megkóstolhatták a betyárbatyu névre keresztelt ételt is, melynek az alapját burgonya adta, és többek között kolbászt, szalonnát, illetve hagymát tartalmazott.

Fotó: Polgár Tibor

Az eseményen kiállítás nyílt a Döbrönte környékén feltárt régészeti leletekből, és ezzel kapcsolatban egy előadást is meghallgathatnak a múzeumba ellátogatók.

Fotó: Polgár Tibor

A rendezvényen átadták a Magyar Régész Szövetség által alapított Pro Archeológia-díjat, melyet a Ganna és Döbrönte környékén működő Szarvaskör Egyesület érdemelt ki a régészet terén nyújtott önkéntes tevékenységéért.  Az elismerést az egyesület képviseletében Trestyén Orsi vehette át Nagy-L. Istvántól.

Fotó: Polgár Tibor

A Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója köszöntőjében az önkéntesség szerepére, valamint a régészet tárgykörével kapcsolatos ismeretszerzésre hívta fel a figyelmet. Nagy-L. István rámutatott, a régészet napja egyfajta főpróbának is nevezhető, mivel már javában készülnek a múzeumok éjszakájára, melyre június 24-én várják majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!