Hírek

2017.05.09. 18:12

Hasznos a program a fogvatartottak számára

Veszprém – Egy hosszútávú pályázat részeként valósult meg az a szakmai érzékenyítőnap, melyet a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tartottak kedden, s melynek célja az elítéltekkel és fogvatartottakkal kapcsolatba kerülő társhatóságok nézőpontjainak kölcsönös megismerése, egymáshoz történő közelítése volt.

Leitner Vera

A sikeres pályázat a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és az Alkohol-Drogsegély Ambulancia közös projektjeként valósult meg, s több programelemet foglal magába. Ezek egyike volt a keddi szakmai nap is.

– 2016. szeptember 1-jétől 2017. június 30-ig tart a közös pályázat. A fogvatartottak nagy része abból a társadalmi rétegből érkezik, ahol az emberek jelentősen érintettek valamilyen szerhasználatot illetően, ezért fontos, hogy kezelést nyújtsunk nekik fogságuk idején, s hogy itt olyan mintákat sajátítsanak el, melyek szabadulásuk után is szerhasználattól mentes életet biztosíthatnak – mondta el Virányi Judit, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia igazgatója.

A program részeként a fogvatartottak számára megteremtették a heti egy addiktológiai járóbeteg-ellátás lehetőségét, ahol arról is tájékoztatták őket, hogy később hova fordulhatnak segítségért.

– Lényeges programeleme a projektnek a női fogvatartottak kapcsán a meseterápia, mely kétoldalú: egy mesén keresztül szakember segítségével saját életútjukat dolgozhatják fel, valamint CD-lemezre esti mesét mondhatnak fel az édesanyák, melyet a program révén eljuttatnak gyermekeikhez.

– 2005 óta működik intézetünkben a prevenciós körlet, ahol alapszintű addiktológiai ellátást nyújtottunk a fogvatartottaknak. Együttműködésünk az Alkohol-Drogsegély Ambulanciával is ekkorra nyúlik vissza, ám ez 2015-ben rendszeresebbé, segítségükkel az ellátás minőségibbé vált.

Jelenleg 10–12 fős kicsoportos foglalkozások keretében zajlik a közös munka az intézetben – mondta el Gyarmati Margit alezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője, s hozzátette, az új programok fontosak a fogvatartottak életében, hiszen javuló viselkedést mutatnak annak érdekében, hogy részt vehessenek az egyes alkalmakon.

– Jó, hogy a civil szervezetek is képviseltetik magukat az intézet falain belül, mert így a fogvatartottak tudni fogják, hogy szabadulásuk után is van lehetőségük segítséget, tájékoztatást kérni.

Az együttműködést mindkét szervezet oldaláról sikeresnek értékelik, s mint elhangzott, jövőre is szeretnénk megismételni a programot, mely a visszajelzések és a növekvő igények alapján nagyon hasznosnak bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!