Hírek

2017.06.20. 19:05

Kulturális programok sokasága vezeti fel az Anna-bált

BALATONFÜRED Július 29-én 192. alkalommal vonulnak majd báli ruhába öltözött hölgyek és urak a település történelmi városrészében, hogy részt vegyenek az idei Anna-bálon.

Sági Ági

Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Bóka István polgármester elmondta, hogy vigyáznak a hagyományokra, de minden évben próbálnak apróbb újításokat is bevezetni. Tavaly Zoób Katti divattervező adott új arculatot az eseménynek, ami nagyon sikeres lett, így ezt idén is megtartják.

A bálkirálynők vasárnapi felvonulására mindhárom állami ménesbirtok küld majd fogatokat. Az Anna-báli programba az idei kulturális testvérváros, Győr hoz műsort, a világhírű Győri Balett pedig fellép. Idén sétálójegyet is lehet venni, és a hagyományos felvonulás után lezárják majd a Blaha utcát, ahol utcabált tartanak.

Ókovács Szilveszter, Lengyel Ernő, Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere, Bóka István, Simon Attila
Fotó: Sági Ági

A fontosabb báli eseményeket ledfalakon közvetítik majd. Az Anna-bál öt éve már nemcsak a mulatság estéjéről szól, de egész héten kulturális eseményeket szerveznek köré. A Hagyományok Házával közösen ötödik alkalommal tartják meg a prímásversenyt. A kötelező darabokat idén Csermák Antal, Rózsavölgyi Márk vagy Bihari János zeneszerzőktől választhatják a versenyzők. - A kétnapos versenyt gálaműsor zárja majd a Gyógy téren, ide most Tarnai Kiss László énekest is meghívtuk - tájékoztatott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

- Igyekszünk minden évben valami újat mutatni a Magyar Állami Operaház műsorából - mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény fő-igazgatója. A következő évad darabjaiból válogatnak majd, Wagner és Wagner utódai lesznek a középpontban. Csütörtök este az énekkar, pénteken a négy szólistával kiegészülő zenekar tart operagálát a Gyógy téren. Szombaton balettművészeik táncolják a báli nyitótáncot, a palotást, vasárnap pedig saját darabjuk, a Bolygó Hollandi filmváltozatát vetítik majd.

Juhász Anna, a balatonfüredi Anna-bál új háziasszonya
Fotó: Sági Ági

A bálkirálynő díjai is változnak kissé idén, a vázák mintáit újítják meg az alkalomra - mondta el Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója. Herenden készülnek azok a porcelánszívek is, amit hagyományosan a bálozó hölgyek nyakába akasztanak, ennek színét idén a tőkés réce egyik tolla ihlette. Herendiből eszik majd a báli menüt a vendégek, a 3500 darabos étkészlet 60 millió forint értékű. Új háziasszonya lesz a rendezvénynek, az irodalmár, kulturális szervező Juhász Anna. Ő a báli szerepen túl a nyáron többször tart majd irodalmi beszélgetéseket is a városban.

Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel tulajdonos igazgatója arról számolt be, hogy a 190 éves épületen, a bál helyszínén a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő felújítások folynak, melyek a bálra befejeződnek. A rendezvény egyik nagy támogatója egy luxusautókat forgalmazó cég, amely a bál idején a Vitorlás térről induló off-road programokat tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!