Hírek

2017.06.28. 16:10

Tombol a vakáció! - Sok szülőnek fejtörést okoz a gyerekek elhelyezése

TAPOLCA - A tizenegy hetes magyar vakáció nincs a top 10-ben Európában. A legtöbb európai országban tizenkét héttől kezdődik a nyári szünet, de van, ahol tizennégy hétig tart.

Smidhoffer Eszter

Elkezdődött a nyári szünidő. A diákok örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki szeptember elsejéig a hátralévő időszakot általános iskolás gyerekeiknek. A legtöbben nagyszülői segítséggel és táborokkal oldják meg a nyarat, de még ezek mellett is sokat segíthet, ha már a szünidő elején átgondoljuk a teendőket.

Többféle tábor is rendelkezésre áll. Ilyen a lovas tábor, ami Nemesvitán közkedvelt, vagy a kézműves tábor, ami pedig Kapolcson hódít. Ezek a táborok minden megyében, nagyobb városban megtalálhatók.

Jól bevált módszer, ha nyári menetrendet készítünk. Így a gyerek is tudja majd, mikor mi következik, hova illeszkednek a kötelességek, főként a kötelező olvasmányok, mire érdemes várni. A naptárkészítés a felnőtteknek is jó alkalom arra, hogy átgondolják, a nyár melyik részét kell még megszervezni.

Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson
Fotó: Shutterstock

Még jobb, ha színes-rajzos naptár készül, amit kitehetünk a lakás központi részére, akár a hűtőszekrényre, így mindig szem előtt van, mikor milyen programra készüljön a család. Akár a többi szülővel is ajánlott egyeztetni a gyere-kek programját, szabadidejét. Fontos tudni, hogy a gyerekfelügyelet kérdésével egyik szülő sincs egyedül.

Ezért érdemes beszélni a többi szülővel, barátokkal. Ha nyitottak rá, közös eseményt, programot is lehet szervezni. Kölcsönösen gyermekmegőrzést is vállalhatnak a szülők. A legtöbb iskolában a nyári szünetre is kapnak feladatokat a gyerekek. Különösen a nagyobbaknál jellemző például, hogy olvasónaplót kell készíteni. Hogy ne a nyár végén legyen kapkodás, ezeket a kötelességeket érdemes beosztani, így a gyerek is könnyebben halad a feladatokkal, mint ha egyszerre zúdulna rá minden.

Év közben sokszor kevés idő jut egymásra. Ezért a legtöbb helyen a család nemcsak pihenésre használja a nyári szünetet, hanem tartalmas időtöltésre, együttlétre is. Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson, miközben mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot is.

Egy közös szülő-gyerek teniszmeccs, vagy anya-lánya szépségprogram nemcsak a feltöltődésre alkalmas, hanem segít összehozni a családot, és hosszú időre szóló élményekkel gazdagít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!