Hírek

2017.07.19. 20:20

Dinók nyomában a megyében

IHARKÚT, NÉMETBÁNYA, FARKASGYEPŰ Ősi Attila paleontológus és csapata idén nyáron is folytat ásatásokat az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen, ehhez kapcsolódóan pedig ezúttal sem maradnak el a népszerű nyílt napok.

Polgár Tibor

A DinoExpo 2017 elnevezésű, az iharkúti ásatási terület mellett a szomszédos Németbányát és Bakonyjákót is érintő program első nyílt napját szerdán tartották, a szokásos nagy érdeklődés mellett. Ősi Attila a Naplónak nyilatkozva elmondta, egy nap legfeljebb 400 főt tudnak fogadni, ez a létszámkeret pedig be is telt. Július 22-én, szombaton, valamint július 28-án, pénteken újra lesz lehetőség bepillantani az ásatás kulisszái mögé, illetve egyéb érdekességekkel is várják majd a látogatókat.

A rendezvényeken való részvétel regisztrációhoz kötött, és már csupán korlátozott számban vannak szabad helyek. A programkínálatban szerepel többek között gumikerekű kisvonatos kirándulás a dinoszaurusz-lelőhelyre, bakonyjákói geotúra, valamint dinóásatás gyerekeknek.

A nyílt napokon az érdeklődők bepillanthatnak a kulisszák mögé
Fotó: Polgár Tibor

A világviszonylatban is egyedülálló iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre 2000-ben bukkantak rá. Az egyik felfedező Ősi Attila volt, akit magyar dinóvadászként is emlegetnek, és irányításával azóta már számos különleges lelet előkerült a területről. Mindez természetesen a nagyközönség fantáziáját sem hagyja hidegen, folyamatosan jelentős érdeklődés mutatkozik az ásatások iránt, ezt kiszolgálva szervezi meg a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció nyári nyílt napjait Iharkúton.

Ennek során lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára a dinoszaurusz- ásatások és az előkerülő leletek megtekintésére, valamint számos további érdekes programmal várják a kicsiket és nagyokat. Ilyenek például a dinós filmvetítések, az ismeretterjesztő előadások a németbányai faluházban, a kulturális bemutatók. A rendezvényen képviselteti magát a Bakony-Balaton UNESCO Geopark is. A látogatók megismerkedhetnek többek között a geopark színes földtani örökségével és geoturisztikai kínálatával, a kisebbeket geojátszóház várja.

Ősi Attila és csapata idén nyáron is folytatja az ásatásokat az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen
.Fotó: Polgár Tibor

A DinóExpressznek köszönhetően kisvonat szállítja a csoportokat Németbánya északi határáról a vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen rövid túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre. Az ásatás helyszínén Ősi Attila bemutatja az ásatási folyamatot, annak érdekességeit, miközben szemügyre lehet venni az innen előkerült, eredeti, 85 millió éves csontokat, illetve egyéb leleteket.

A naponta két alkalommal indított bakonyjákói geotúra során túrázásra és időutazásra hívják a Bitva-patak völgyében meghúzódó település kőzetekbe zárt titkai iránt érdeklődőket. Az iharkúti lelőhely szomszédságában lévő településeken, Németbányán és Bakonyjákón ugyancsak tartanak programokat, például az utóbbi község Forrás Vendégházának parkjában dinóásatáson vehetnek részt a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!