Hírek

2017.08.24. 20:15

Hatalmas gondok a gondatlanság miatt - vizsgáztatják a méhészeket!

BALATONFÜRED Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére várhatóan kötelező minimumvizsgához kötik majd a méhészkedést.

Sági Ági

A tárgyban egyeztetések folynak az illetékes minisztériummal, az új szabályozás bevezetésére leghamarabb ősszel kerülhet sor. A tervek szerint egyszerű és ingyenes lesz a vizsga, ahol az érintetteknek az alapvető jogszabályi és egészségügyi háttérismeretekről kell beszámolni.

Ilyen egy szép, egészséges fiasítás – mutatja Máté Dávid méhész, aki szerint jó ötlet a minimumvizsga bevezetése - Fotó: Sági Ági

- Szerintem jó ötlet a vizsga bevezetése, mert sok baj származhat a tudatlanságból. Itt a Balaton-felvidéken is sokan 1-2 családdal kezdenek méhészkedni, és azt sem tudják, hogy ezt több helyen is be kell jelenteni - mondta el lapunknak Máté Dávid balatonfüredi méhész. Ha valaki méhcsaládot szeretne tartani, akkor azt be kell jelentenie az önkormányzatnál és az állategészségügyi hatóságnál is. Minden körzetnek van méh- egészségügyi felelőse, aki évente ellenőrzi a bejelentett állományokat. Ha problémát észlel, akkor a kormányhivatal karantént rendel el, mert a jelentkező betegséget így lehet megfékezni.

A nyúlós költésrothadás betegségét egy baktérium okozza, ami ugyan a méz minőségét nem befolyásolja, de legyengíti a családokat. Ezeket pedig egy erősebb család könnyen kirabolja, így terjesztve a betegséget. Ha a méh-állomány ellenőrizetlen, a gondatlan gazda könnyen jelentős kárt okoz, és szenved, mert a szabályokat betartó méhészek az elpusztított méhcsaládok után kártérítést kapnak. – Engem is nagyon sokan megtalálnak, azzal, hogy szeretnének méheket tartani, és jelentős részüknek fogalma sincs róla, hogy már 1-2 család is rengeteg odafigyelést igényel – tette hozzá a szakember. Nagy gondot okozhatnak az ázsiai méhatkák is. Ebben a nyár végi időszakban kell ellenük védekezni, mert felszaporodásuk a családok meggyengülését, pusztulását okozza. A méhészek abban bíznak, hogy a minimum ismeretek birtokában kevesebb lesz a betegségterjesztő, gondozatlan, elszökött méhcsalád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!