Hírek

2017.09.01. 19:55

Műemlék épülettel gazdagodott Balatonalmádi

A balatonalmádi önkormányzaté lett a vörösberényi kolostoregyüttes, miután az állam ingyenesen átadta az egykori jezsuita rendház tulajdonjogát a városnak.

Marton Attila

A település így a Magtár tavaszi megvásárlása után újabb értékes műemlék épülettel gazdagodott. A 18. század közepén épült, eddig állami tulajdonban lévő rendház a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezeléséből került a város tulajdonába.

- Önkormányzatunk 2015-ben fordult az államot mint tulajdonost képviselő MNV Zrt.-hez és a kormányhoz, azt kérve, hogy az épület-együttes kerüljön vissza Balatonalmádihoz. A kérés meghallgatásra talált, a kabinet január végén kormányhatározatban döntött úgy, hogy térítésmentesen átadja a korábbi rendház tulajdonjogát a városnak. A patinás épület-együttes ingyenes megszerzésében Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője és Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott elévülhetetlen érdemeket szerzett - mondta Keszey János polgármester.

Helytörténeti kiállítások mellett képzőművészeti tárlatoknak, koncerteknek adhat majd otthont az ingatlan
Fotó: Balogh Ákos

A település a mintegy 226 millió forint értékű ingatlanegyüttes átvételével kötelezettséget vállalt arra, hogy minden év december 31-éig beszámol a kolostor hasznosításáról, legkésőbb 2021 végéig felújítja a rendházat, valamint arra is, hogy tizenöt évig nem értékesíti az épületet. Az önkormányzat a közelmúltban az épület energetikai korszerűsítésére nyújtott be pályázatot.

A polgármester kiemelte, a közel 1500 négyzetméteres épületegyüttest a kormányhatározatban foglalt céloknak megfelelően kell használni. Elsősorban kulturális célokra, így helytörténeti kiállítás mellett képzőművészeti tárlatoknak, közművelődési tevékenységnek és koncerteknek adhat otthont az ingatlan, amelyet hivatalosan a hét elején vett birtokba az önkormányzat.

A háromszintes épülettel együtt az egykori rendház mintegy 1750 négyzetméteres udvara és a Thököly utca túloldalán található parkoló is az önkormányzathoz került. A városvezető megjegyezte, a közeljövő legfontosabb feladata, hogy elvégezzék a szükséges javítási és karbantartási munkálatokat, ennek első lépéseként szeptember 8-án várják az önkénteseket és civil szervezeteket, akik segí-tenek az épület helyiségeinek és környezetének takarításában.

A nagyközönség szeptember 16-án és 17-én, a Kulturális örökség napjai keretében látogathatja meg az épületet.

Az egykori jezsuita rendház a rendszerváltozás után a megyei önkormányzat tulajdona volt, majd egyetemi kollégiumként, később szállodaként funkcionált, az utóbbi években gyermektáboroknak adott otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!