Hírek

2017.09.01. 07:28

Új burkolat, aggódó ingatlantulajdonosok Mencshelyen

Mencshely – Itt nincs olyan, hogy képviseljük egymást, hanem odafigyelünk a másikra. Nem úgy élünk, hogy ha az én dolgom rendben van, akkor a többiekével nem törődünk. Itt figyeljük egymás gondját-baját – vallja Henn László

Molnár Sándor

Csütörtök délelőtt 9 órakor találkozóra hívta a Magyar Közút és a kivitelező cég képviselőit, valamint a polgármestert és a jegyzőt az a néhány Kossuth utcai lakó, akik komolyan aggódnak az útfelújítás miatt. Az ingatlantulajdonosok attól félnek, hogy olyan magasra kerül az új burkolat, hogy gondot jelent majd a bejutás az udvarukra. Egy-két kapunál mintegy 30-60 centiméter szintkülönbség látszik most, hogy a szegélyköveket elhelyezték.

 

Az úfelújítás miatt aggódó lakók átbeszélték a problémákat az útépítő és a kivitelező cég képviselőivel és meghívták a találkozóra a polgármestert és a jegyzőt is Fotó : Molnár Sándor

A Mencshely-Dörgicsei összekötő út kap új aszfaltburkolatot, és a Kossuth utca lakói közül többen idegesek a jelenleg tapasztalható helyzet miatt. 9 óra után, még feszülten sorolják az aggodalmaikat az útépítésben érintett művezetőknek és a kivitelező képviselőjének.

Szabó Zoltán hét éve vett itt ingatlant. Az akkori utcaszinthez igazítottak mindent: a vízóraaknát, a kapubejárót és a szennyvízcsatorna tisztítót is az alapján rakták be. A térkövezés előkészítését, a szegélyek lerakását is a régi utcaszinthez igazították. – Most olyan különbség van, hogy itt lehetetlen lesz bejárni. Valami megoldást találni kell, mert az udvarból ki kell járni – mondja felindultan, amikor elhangzik a felvetés, hogy a szépen beépített új kaput feljebb kell rakni, amiről egyelőre hallani sem akar.

 

Weller-Jakus Tamás jegyző szerint, azért ez nem egy olyan nagy probléma, amit ne lehetne megoldani. Viszont ehhez, mindkét félnek úgy kell hozzáállnia, hogy akarják a megoldást. Arról is tájékoztat, hogy erre a beruházásra nem véletlenül került sor, mivel nagyobb csapadék esetén, komoly problémát okozott a hírtelen lezúduló víz. Mencshely pályázott, és nyert a csapadékvíz hálózat felújítására, amely most itt az utcában is megtörténik. Az útburkolat is nagyon rossz állapotban volt, ezért sikerült megegyezniük a Magyar Közúttal, hogy amikor készül a csapadékvíz elvezetés, akkor új burkolatot kap ez az útszakasz.

 

– Ha elkészül az aszfaltozás, és a kapubejáró, akkor majd semmiféle probléma nem lesz, megnyugszanak a kedélyek, mert már látják a végeredményt. Ennek a beruházásnak mindenképpen úgy kell elkészülnie - ez a jó teljesítés - hogy az érintett ingatlanok lakóinak ez nem okozhat kárt. Biztonságosan be kell, hogy tudjanak járni az autójukkal az ingatlanra. A megrendelőt, tehát az önkormányzatot terheli annak a költsége, ha például a kaput az új út miatt, a bejutás érdekében feljebb kell tetetni – fogalmaz Weller-Jakus Tamás.

Henn László a Kossuth utca lakóinak nevében hívta össze az érintetteket reggel 9 órára. Háromnegyed 10-re már kicsit megnyugodni látszottak a kedélyek.

– Most felajánlották azt, hogy megpróbálják megoldani a problémát. Sajnos úgy tűnik, lesz ahol a kapukat meg kell bontani, de ezt a kivitelező magára vállalja. Bízunk benne, hogy sikeresen megoldják, mert ha nem, akkor muszáj lesz tovább bolygatnunk az ügyet. Nekünk nem az volt a szándékunk, hogy kötekedjünk, hanem az, hogy egy olyan megoldást ajánljanak fel, amit mi is el tudunk fogadni. Három-négy háznál kritikus a helyzet, reméljük, hogy jóra fordul – vélekedik Henn László.

 

Kósa Veronika a Magyar Közút megbízott kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy Mencshely belterületén a 73112-es jelű út 0+016–0+187 kilométer szelvényei között „K” vízelvezetős szegély építés és finisheres aszfaltozás készül. A munkákat az önkormányzattal közösen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tapolcai mérnöksége végzi. Az elmúlt napokban a szegélyépítés kezdődött meg, amely önkormányzati beruházás, kialakítása az aszfaltozási munkákkal összhangban, a meglévő burkolatszintnél magasabb. Az aszfaltozást a következő hetekben végzi társaság, és ezután az önkormányzattal egyeztetve, ott ahol szükséges, a kapubehajtókat hozzáigazítják a megemelkedett szegélyek szintjéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!