Hírek

2013.07.22. 16:02

Az Anna-bál nemzeti kincs

Száznyolcvannyolcadik alkalommal rendezték meg a hagyományos füredi Anna-bálat.

Balla Emőke

Több újdonság is volt az idén: hétfő óta kísérő rendezvények vezették fel a történelmi mulatságot, a bálozók szombaton délután új helyszínről, a Vaszary-villától vonultak az Anna Grand Hotelba. Újdonság a sajtó báli elkülönítése; ebből a kezdeményezésből nem kellene hagyományt teremteni...

Tradicionális a bevonulás, a nyitótánc, a megnyitó, az ünnepi köszöntők: a bál nemzeti kincs, fogalom. Újak, platinával festettek, rózsaszín árnyalatúak a porcelánszívek, amit mintegy háromszáz hölgy viselt a nyakában. Az ország minden pontjáról érkeztek az első bálozók, Balatonfüredről tizenöt tizennyolc éves lány fogadta el a meghívást.

A sok szép közül a tizenöt legszebbet a közönség választotta ki, az első hármat és a különdíjasokat a zsűri tagjai. Bár többször hangsúlyozták, ez nem szépségverseny, a hölgyek kisugárzása, hamvassága és bája alapján döntenek, ezt maguk a lányok sem igazán hitték. A tizenöt kiválasztottat az est házigazdái, Kéri Kitty, a Kisfaludy Színház igazgatója és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója mutatták be, faggatták őket arról, hogyan élték meg az estét. Többen élő adásban és interjúban is megfogalmazták: ez mégiscsak egy verseny. Sok fiatal így tekint rá: kedves játék, hagyomány, de egy verseny, ahol győzni kell.

Az eredményt, a tizenöt kiválasztottat és a három legszebb lányt valaki mindig vitatja – ez is a hagyomány része, nincs benne semmi meglepő. A szépség szubjektív, mindenkinek a saját gyereke, hozzátartozója, ismerőse a legérdemesebb a díjra. A népes zsűri idén úgy döntött, a budapesti Darvalics Virág az Anna-bál szépe, aki balatoninak is vallja magát, családjának itt van nyaralója. Hágában hotel menedzsmentet készül tanulni, tetszik neki a város, ezért választotta azt.

Az első udvarhölgy a balatonfüredi Balla Lilly, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szeretne továbbtanulni. Régóta álmodozott arról, hogy eljusson a bálba. A második udvarhölgy, a budapesti Szóráth Sarah a Corvinus Egyetemen tanulna tovább, később is büszkén gondol majd az Anna-bálra. A két különdíjasnak a nevét nem, csak porcelánszívének a számát tudtuk meg: 81-es és 10-es. A három legsugárzóbbat meghívták a jövő évi operabálba, ott sugározzák tovább szépségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!