Hírek

2013.04.14. 16:17

Balatonfűzfő fellélegezhet

Noha Balatonfűzfő teljes adósságállományát - egymilliárd 309 millió forintot - átvállalja az állam, a polgármester nem javasolja a költségvetés módosítását, azt szeretné, ha az elfogadott takarékos gazdálkodási rend szerint működne továbbra is a város.

Varga Domokos Péter

Erről kérdésünkre Marton Béla polgármester tájékoztatta lapunkat. Elmondta, az adósságkonszolidáció mértékéről a napokban kapott hivatalos értesítést. A városnak összesen egymilliárd 309 millió forint adóssága volt, ami elsősorban kötvényfelvételből, kisebb részben folyószámlahitelből tevődött össze.

Mivel ötezer alatti a település lélekszáma, kezdettől bízhattak abban, hogy a teljes adósságukat átvállalja az állam. Időközben azonban nyilvánosságra került, hogy azoknál a településeknél, ahol az egy főre jutó adósság meghaladja a 200 ezer forintot, többféle szempontot mérlegelve külön döntést hoz a kormány. Ezt követően az önkormányzat több levélben is megkereste a döntéshozókat és a megyéhez kötődő kormányzati vezetőket. Részletesen tájékoztatták őket arról, hogy milyen fejlesztési céllal vették fel az adósságot, illetve bocsátottak ki kötvényeket. Közölték azt is, ha csak részben  marad meg az adósság, az a város működőképességét veszélyezteti. Nagy örömmel nyugtázták, hogy az önkormányzat lobbitevékenysége és a polgármester személyes tárgyalásai eredményt hoztak.

Marton Béla szerint a költségvetésükben az adósság törlesztésére tervezett összeget idén nem szabad elkölteni, abból pénzmaradványt kell képezni, és fejlesztési célokra félretenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!