Hírek

2014.03.18. 17:30

Holland invázió Hajmáskéren

Hajmáskér - Kedden megérkeztek a település vasútállomására azok a holland katonák és harckocsik, amelyek az április közepéig tartó Várpalotai Kihívás 2014 nemzetközi hadgyakorlaton vesznek részt a térségben.

Szabó Péter Dániel

Holland harckocsikat szállító szerelvények gördültek be kedden a hajmáskéri vasútállomásra, amelyet holland és magyar katonák vártak a flaszteren. A helyszínen megtudtuk, összesen négy darab Leopard páncélos műszaki mentő harckocsit, harmincnégy darab Fennek páncélozott csapatszállító járművet, valamint harminchét darab CV90-es harckocsit szállítottak kedden a térségbe.

Utóbbi a legújabb, egyébként svéd gyártmányú, 31 tonnás harckocsi, amelyet a holland haderő használ. Mindegyik harcjárműhöz teljes személyzet is érkezett a hét elején repülővel Magyarországra, azaz vezetők, gépjárműparancsnokok, toronylövészek, s műszaki szakemberek is jöttek, összesen mintegy kétszázötvenen. A vagonírozást követően a katonai rendészet biztosítása mellett az újmajori lőtéren kialakított bázisukra hajtottak, amely az elkövetkező hetekben az otthonuk lesz.

A Várpalotai Kihívás 2014 névre keresztelt holland vezetésű nemzetközi gyakorlat egyébként az előkészületeket követően szerdán kezdődik, s egészen április közepéig tart. A felsoroltak mellett kiszolgáló és a hátteret biztosító állományként magyar, s további holland katonák is részt vesznek majd a különböző mozzanatokban, összesen mintegy háromezren. Elsőként a holland 13-as gépesített dandár gyakorlatozik, a holland 11-es légi-mozgékonyságú dandár és a helikopteres erők április elején csatlakoznak majd társaihoz. A gyakorlat - amely során éleslövészet nem várható - érinti a pápai légibázist, Várpalotát, valamint a Veszprém határában fekvő újmajori és a Tapolca közelében található újdörögdi gyakorlóteret. Az említett térségekben az elkövetkező hetekben épp ezért megnövekedett katonai járműforgalom várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!