Hírek

2014.02.26. 09:17

Környezettudatosak a fiatalok a kutatás szerint

A fiatalok rendkívül fontos feladatnak tartják a környezet védelmét, nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy óvják a körülöttük lévő világot, ezek a legfontosabb megállapításai egy közelmúltbéli közvélemény kutatásnak.

Tremmer Tamás

A környezetvédelem a fiatal felnőttek minden rétegében nagyjából ugyanolyan mértékben fontos célkitűzés, de erőfeszítéseikben és a gyakorlati megvalósításban már jelentős eltérések mutatkoznak, ez derült ki az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 személyes közvélemény kutatásából. A korosztály összességében - egy százfokú skálán - 83 ponttal fejezte ki nagyfokú elkötelezettségét a környezet megóvása iránt. Nem csak elméletben tartják ezt lényeges feladatnak, de elmondásuk szerint tesznek is érte, ezt 65 ponttal jelzik. Az iskolázottság emelkedésével egyre nagyobb, a környezetért tett erőfeszítésekről számoltak be a fiatalok: az alapfokú képzettségűek 60, az érettségizettek 68, a diplomások 72 pontra értékelték fáradozásukat. A tizenévesek észrevehetően kevésbé törődnek a környezeti kérdésekkel, mint a huszonévesek (60 illetve 70 pont), a budapestiek és a vidékiek közvetlen miliőjükért lényegében ugyanannyit tesznek (68 illetve 64 pont).

A fiatal felnőttek bármennyire is erősnek, a közepesnél nagyobb mérvűnek tartják saját erőfeszítéseiket a környezetért, konkrét cselekedeteikben ez kevéssé jelenik meg. A hat felsorolt lehetőség közül az árammal való takarékoskodás a legelterjedtebb, hozzátartozik az ifjú korosztály héttizedének mindennapi gyakorlatához. A többi környezetkímélő cselekvés már csak a kisebb részükre jellemző, fele részük odafigyel arra, hogy kis fogyasztású égőt vegyen, négytizedük igyekszik energiatakarékos elektromos eszközöket vásárolni. A használaton kívüli termékek gyűjtőhelyre szállítása még nem igazán elterjedt a fiatalok körében: tízből hárman viszik el az elemeket, ketten a gyógyszereket a kijelölt pontokra. Bármilyen környezetvédelemmel kapcsolatos konkrétumról van szó, az átlagosnál sokkal jellemzőbbek a közvetlen életközegük féltésén alapuló tettek a nőkre, mint a férfiakra, a diplomásokra és az érettségizettekre, mint az ennél alacsonyabb képzettségűekre, a nagyvárosiakra, mint a kis településeken élőkre, a 20 év felettiekre, mint az annál fiatalabbakra, a párkapcsolatban élőkre, mint az egyedülállókra.A környezetvédelem témájában a fiatalok megosztottak, vélekedett lapunknak Vass Máté.

A Pannon Egyetem hallgatója azt tapasztalta, hogy mindkét végletre van példa: ismer olyan fiatalt, aki rendkívül környezettudatos, minden cselekedetét ez hatja át, míg mást abszolút nem érdekel mindez, nem is foglalkozik a témával. Úgy látja, leginkább a szelektív hulladékgyűjtés fontossága tudatosult leginkább a fiatalokban. Náluk a kollégiumban erre kötelezik is őket, az albérletben élő társai mindegyikére mindez nem mondható el. Az is látszik, hogy mit hoztak otthonról, milyen környezeti nevelést kaptak a szüleiktől.Szerinte jelentős előrelépésben nagy szerepe van az oktatásnak, nevelésnek, a különböző sajtóorgánumoknak. A Pannon Egyetemen a környezettudatosság, a zöld energia használata már napirenden van. A gyerekeket is ez irányba kell terelni. Pár év múlva megkerülhetetlen lesz a környezet védelme, az energiafelhasználás csökkentése. Éppen ezért a gondolkodásmódnak is meg kell változnia.

 

A felmérés tanúsága szerint leginkább a villamos energia hatékony fogyasztására figyelnek oda a fiatal felnőttek: 72 százalékuk lekapcsolja a villanyt egy helyiségben, ha ott senki nem tartózkodik, 49 százalékuk energiatakarékos izzót vásárol. A szelektív hulladékgyűjtést 43 százalékuk tartja mindennaposnak. Háztartási készülékek vásárlása esetén az energia besorolást 41 százalékuk veszi figyelembe. A használt elemeket 27 százalékuk viszi el a gyűjtőhelyre. A lejárt gyógyszereket még ennél is kisebb százalékban dobják a megfelelő gyűjtőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!