Hírek

2013.01.28. 17:42

Megkapta a szívet az átültetésre váró Máté

Hétfő hajnalban érkezett a riasztás: megvan a megfelelő szív Vass Máténak, a 23 éves gyulafirátóti fiatalembernek. A transzplantációs műtétet dr. Prodán Zsolt vezetésével egy orvosi team végezte Budapesten, a Gottsegen György Kardiológiai Intézetnél – tudtuk meg hétfőn az apától.

Kovács Erika

- Jó szívet kapott a fiam – közölte lapunkkal a jó hírt az apa, Vass Attila hétfőn, hangjában örömmel, aggódással. Hogy honnan származott, külföldről, vagy itthonról, az orvosok kérésére nem akarta elmondani, mert ők azt kérték tőle, ezt az információt ne hozza nyilvánosságra. A lényeg, hogy megfelelő volt a donor, és időben megkezdhették a beavatkozást is. Azonnal utazott Mátéhoz, a fiához, akinél a műtétet hétfőn reggel hét órakor kezdték meg, és este hat órakor, amikor az apával beszéltünk, még a műtőben tartózkodott.

Az apa az orvosoktól hétfő este azt a tájékoztatást kapta, hogy sikerült a műtét, nem volt egyszerű, és most vannak félúton. Két napig várnak, addig nyitva lesz a mellkas, mert addigra működik majd minden.

Ahogy korábban megírtuk: megfelelő szívdonorra várt Vass Máté, aki tavaly október 8-a óta fekszik a kardiológiai klinikán. A 23 éves fiatalember az európai transzplantációs listán a magyarok közül az első helyen várakozott egészen hétfőig.

 

Dr. Prodán Zsolt osztályvezető főorvos vezette azt a műtétet is, amit tavaly májusban végeztek el Farkas Ricsin, a két és fél hónapos kisfiún. A főorvos akkor egy televíziós csatornán azt mondta: az operáció sikere nem egy emberen múlott. A kiváló, összehangolt munka és egy nagyon jól bejáratott csapat hajtotta végre a műtétet. A team részéről egy rutin feladatot hajtottunk végre – fogalmazott.

Farkas Ricsi a legfiatalabb beteg, aki Magyarországon szívátültetésen esett át. Viszont az orvosok már készen állnak arra is, hogy akár újszülötteken is hasonló műtéteket végezhessenek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!