Hírek

2013.08.08. 18:24

Mélygarázsprojekt: rácsapódik az ajtó?

A veszprémi belvárosi rehabilitáció munkálatai jelentős késésben vannak, s elterjedt a hír, hogy a részét képező Vas Gereben utcai parkolóház nem is épül meg.

Gombás Gabriella

A sajtó képviselői nem vehettek részt a projektben részt vevő konzorciumi partnerek részére, tegnap szervezett megbeszélésen, mert zárkörűvé nyilvánították. Így csak a mendemondákra támaszkodhatunk és arra, amit a saját szemünkkel észlelünk: a Vas Gereben utcában egy kapavágás sem történt, a beruházás befejezésének hivatalos dátuma pedig szeptember 30.

Hat esztendővel ezelőtt a Naplóban arról cikkeztünk, hogy már 2008-ban elkészülhet a Vas Gereben utcai  parkolóház. A 215 férőhelyes létesítmény  beruházója a Kinizsi Bank érdekeltségébe tartozó projektcég a Vas Trend Kft. volt. Lakatos Antal, a pénzintézet elnök-vezérigazgatójának akkori  nyilatkozata szerint a milliárdos bekerülési költséget saját erőből teremtették volna elő, s úgy vélte, az építkezés fél éven belül befejeződhet.

A parkolóház legfelső, Vas Gereben utcai szintjére műemléki környezetbe illő irodaház építését is tervezte a projektcég. Része volt még a beruházásnak a tér déli oldalán épülő körforgalom, melynek részeként egy rendszámfelismerő rendszer kiszűrte volna a várba engedély nélkül feljutni akarókat. A két cég akkor a közlekedés-szervezési beruházás költségeit is vállalták, továbbá a térről továbbra is  hiányzó illemhelyeket is építettek volna.

 

Parkoló a Vas Gereben utcában. A garázs még nem épül (Fotó: Nagy Lajos)

 

Kósza információkra támaszkodva feltételezhetjük, hogy vannak gondok a városrehab háza táján. A tegnapi eseményre a MAG Zrt. (Magyar Gazdaságfejlesztési Központ) képviselői is meghívást kaptak, ugyanis a minapi konzorciumi megbeszélés tárgyát képezte az általános helyzetjelentésen kívül az az előterjesztés is, amely a Vas Trend Kft. jogutódjának az Óváros Trend Kft.-nek a konzorciumból való kilépését vagy kizárását taglalta. Ami – tudtunkkal -bejelentési kötelezettséggel jár a MAG-gal szemben.

Informátoraink szerint a mélygarázs sorsa már hónapokkal ezelőtt megpecsételődött, de az önkormányzat még most sem veszítette el azon reményét, hogy  új befektető talál. A 28 konzorciumi tag közül jó néhányan fontolgatják a kilépésüket, mert a munkálatok egy esztendős csúszása jelentős bevételkiesést jelent számukra, nekik nem róható okból nem tudnak eleget tenni a szerződésben vállalt kötelezettségeikért. Tudni vélik, hogy a kérdéses beruházás elmaradása összefüggésbe hozható azzal, hogy nemrégiben Kinizsi Bank Zrt. éléről távozott  Lakatos Antal  elnök vezérigazgató, ám informátoraink szerint - ami a mélygarázs építését illeti - ennek semmi jelentősége nincs, a két dolog nem függ össze. Sajnálatos módon Lakatos Antallal nem tudtunk beszélni, bár igen kitartóan kísérleteztünk.

Nincs tudomásunk arról, hogy a konzorciumi partner hivatalosan jelezte volna, hogy kivonul a projektből, s egyelőre csak az a biztos, hogy az eredeti kötelezettségvállalása irányadó mindaddig, míg ésszerű határidő okán nyilvánvalóvá nem válik, hogy nem tudja, vagy nem akarja teljesíteni. Lehetséges, hogy erről is szó volt a minapi konzorciumi megbeszélésen, amiről várhatóan sajtótájékoztató útján a későbbiekben értesülünk.

Bármi is történik a mélygarázs-ügyben, tekintettel a Kinizsi Bank Zrt.-re jutó támogatás mértékére (a teljes beruházás 10 százaléka) ennek a beruházásnak az elmaradása nem veszélyezteti a belvárosi rehabilitációs projektet, ugyanis csak az  okozhat szabálytalansági eljárást és az uniós támogatások visszafizetési kötelezettségét, ha a tervezett beruházás 25 százaléka nem valósul meg!

Porga Gyula polgármester májusban még igen derűlátóan nyilatkozott a parkolóház építéséről, úgy vélte, hogy szeptember végére elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!