Hírek

2014.02.12. 19:35

Iszapkárosultak - Azért is fizetni kell, ami járna

Kétszázezer forintot kellene kifizetnie Juhász Zoltán családjának azért, hogy hozzájussanak az iszapömlés okozta kárért nekik megítélt 32 millió forinthoz. A család nem tudja kifizetni ezt a pénzt.

Kovács Erika

Az iszapkárosultak sem kaphatnak felmentést a felszámolási jogszabály előírása alól. Ezért aki pénzt akar, fizetnie kell, hogy a felszámoló sorba állítsa. Jogszabály írja elő azt, hogy adott esetben a felszámolónak a követelésért mekkora összeget kell kifizetni, igénybejelentési díj címén azért, hogy valaki egyáltalán a sorban állók közé kerülhessen. Juhász Zoltánék például első fokon pert nyertek 32 millió forint nagyságrendben, ami után 200 ezer forintot kellene befizetniük a felszámolónak.

A családot Magyar György ügyvéd képviseli, aki egyébként többféle megoldást lát a megítélt összeg megtérítésére. Ilyen például, ha azt a káralapből finanszírozták volna, de erre nem volt jogi lehetőség. Másfelől, az egyes tárcáknál működő úgynevezett saját káralap is jelenthette volna a kártérítési összegek pénzügyi alapját.

Juhász Zoltánék első fokon pert nyertek, de az összeg után 200 ezer forintot kellene befizetniük a felszámolónak (Fotó: Kovács Erika)

Az ügyvéd levélben kérte a belügyi tárcától, méltányosságból mentesítse a sorban állási díjtól az érintett családokat. Azt a választ juttatták el hozzá, a kérés teljesítésére hatályos jogszabály miatt nincs mód, de jogszabály-változással lehetséges lenne, tehát törvényt kellene módosítani.

Arra kérte a tárca az ügyvédi irodát, hogy készítsen tervezetet a majdani jogszabály-módosításhoz. – A minisztériumban biztosan vannak jól felkészült szakemberek ennek előkészítésére, én az ügyfeleim érdekében minden jogi utat végigjárok, hogy segítsem őket – jelentette ki Magyar György ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!