Hírek

2013.01.29. 20:15

Stabil Máté állapota a szívtranszplantáció után

Megnézhette az apa Vass Mátét, újszíves fiát kedden, igaz, üvegfalon keresztül, de neki ez is hatalmas dolog volt.

Kovács Erika

Vass Máté hétfőn esett át szívtranszplantációs műtéten Budapesten, a Gottsegen György Kardiológiai Intézetben. A megfelelő donorra tavaly október 8-a óta várt. Már születése után kiderült, egyszer új szívre lesz szüksége.

- Nagy öröm nekünk, hogy ilyen hosszú várakozás után a sors ezúttal végre mellettünk állt, nem beszélve a műtétet végző orvosokról. A hétfő hajnali riasztás új reményt adott nekünk, amíg élek, nem felejtem el azt a pillanatot, amikor megtudtam, hogy megvan a fiam számára a megfelelő szív - küszködött könnyeivel az apa, Attila, aki kedden is fiánál tartózkodott Budapesten, a klinikán.

Máté a műtét óta egyedül van az intenzív kórteremben, altatják, még gépek segítségére szorul, de állapota szerencsére stabil, a mellkas lezárása még hátravan, ami megszokott eljárás ilyen transzplantációs műtétnél.

- Én éltem már eleget, bámikor odaadnám a szívemet a fiamnak - mondta Vass Attila hétvégi riportunkban. Most megkönnyebülhetett (Fotó. Penovác Károly)

- Alig vártam már, hogy láthassam Mátét a műtét után, amire kedden kerülhetett sor. Amikor megpillanthattam, semmihez sem hasonlítható érzés fogott el, csorogtak a könnyeim, végigfutott előttem az eltelt 23 év, és hihetetlen megkönnyebbülés lett úrrá rajtam, ugyanakkor őszintén bevallom azt is, nem túl kellemes az, amikor egy szülőnek így kell látnia a legdrágábbat, a gyermekét. Ezt a vegyes érzést csak az tudja igazából megérteni, aki átélte már azt az aggódást, a sokszor véget nem érőnek tűnő várakozást, a fájdalmat, örömet, bizakodást, reményt, amit mi átéltünk - mondta Attila. - Nem baj, ha most csak rövid ideig is, mindössze néhány percre láthatom a fiamat, az a lényeg, hogy tudom, ott van, velem, a közelemben, és immár reménnyel teli jövő elé nézhetünk, mi, együtt Mátéval.

- Remélhetőleg jövőre minden korábbinál felszabadultabb, boldogabb nap lehet nálunk január 28-a, ugyanis azon a napon van mindkét fiam, Máté, és a másik fiam, ifjabbik Attila születésnapja. Hogy éppen ezen a napon kapott új szívet Máté? Úgy látszik ez a szám nálunk különlegesen sorsdöntő, igazi szerencseszámnak tekinthető - tekintett előre óvatosan bizakodva az édesapa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!