Hírek

2012.12.28. 19:06

Szörnyű halála volt két juhászkutyának

Ajka - Borzalmas körülmények között, csontsoványan találtak meg két elpusztult németjuhász kutyát az ajkai gyepmesteri telepen az állatvédők.

Kovács Erika

Egyikük egészen biztosan éhen halt - mondta Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvivője. Leitold József megyei igazgató, főállatorvos a boncolás alapján azt mondta, felmerült a gyanúja az állatkínzásnak, az ebek pusztulását valószínűleg emberi mulasztás okozta.  Borzalmas látvány fogad a gyepmesteri telepen:  ürülék és meghatározhatatlan összetételű moslék a kennel betonján. Holnap kitakarítjuk a kenneleket - ezzel fogad Köbli Beáta, a közeli Vahúr Állatmenhely állatgondozója.

A rendőrség lezárta a kenneleket, melyekben elpusztultak a kutyák (Fotó: Orosz Péter)

Köbli Beáta férjével, Károllyal együtt hordja a száraztápot, mert az internetre is felkerült borzalmas képek láttán küldik-hozzák a jóérzésű emberek az etetnivalót, a téli almot. Az asszony még mindig könnyeivel küszködik, alig tudja feldolgozni a történteket. Mondja, hogy december 24-én bedobtak a gyepmesteri telepre több kiskutyát. Ezt látta, és szólt Németh Tímea gyepmesternek, aki azt mondta, szabadságon van, de engedélyt adott arra, hogy Beáta bemásszon a kerítésen és megetesse az állatokat.

December 26-án, etetés közben halk nyöszörgésre, kutyavonyításra, sírásra lett figyelmes. A kennelekbe benézett, és akkor látta meg: saját ürülékükben, a betonra kifolyt moslékban kínlódtak a németjuhászok. Azonnal szólt Németh Nórának, az állatvédőrség helyi képviselőjének, aki elmondja, az egyik állat vérzett, a másik nem tudott felkelni a gyengeségtől.

Tornóczky Anita megerősíti, folyamatosan érkeztek hozzájuk a bejelentések az ajkai teleppel kapcsolatban, többek között az értelmetlen altatások miatt.  Ezt jelezték a helyi önkormányzatnak, de nem történt semmi, nem mutattak együttműködést. A szóbanforgó két kutyáról úgy tudja, egy hónapja kerültek a telepre jó állapotban. Neki a gyepmester azt mondta, hogy december 22-én elmegy szabadságra, egyébként is hétvégén és ünnepnapon nem dolgozik, mert közalkalmazott.

Minden bizonnyal 27-én etetett 22-e után először, és a már holt állathoz dobta be a moslékot. A telepről összesen hét kutyát hoztak ki, kettőt Budapesten ápolnak, egy a gyepmester párjáé volt, azt ők elvitték, a többi a közeli menhelyre került. Több állat az utolsó pillanatban, nagyon leromlott állapotban került ki a telepről.  Az állatvédőrség kéri, hogy az ajkai gyepmestert örökre tiltsák el az állattartástól, mert arra alkalmatlan.

A hatósági állatorvosi szolgálat november közepén ellenőrizte a telepet, és az ottani tevékenységet megnyugtatónak találta - közölte dr. Leitold József megyei igazgató főállatorvos. Hozzátette: mindkét elhullott kutya nagyon rossz, kórosan sovány állapotban volt, felmerül állatkínzás gyanúja, elhullásukat valószínűleg emberi mulasztás okozta. Hozzájuk orvost kellett volna hívni - közölte a megyei igazgató. Dr. Jáger László, az ajkai önkormányzat jegyzője elmondta: felbontják Németh Tímea gyepmesterrel a szerződést a telepen kialakult helyzet miatt. A hivatal a vizsgálat lezárása után nyilatkozik.

Köbli Károlyné és Vida-Szücs Andrea a gyepmesteri telep kennelei előtt, ahol a tragédia történt (Fotó: Orosz Péter)

Németh Tímea gyepmester azt mondta, hogy a kutyák két-három hete kerültek a telepre. Elgázolták őket, betegek voltak. Kérdésünkre, miért nem hívott hozzájuk orvost, és mikor etette őket, azt mondta: naponta kaptak enni, gondjukat viselte, az orvost meg nem akarta zavarni, mert ő is szabadságon volt. Úgy tudja, szerződést bontanak vele, amit írásban még nem kapott meg, de szerinte azért, mert közelednek a választások, és a hivatal így reagál a történtekre.

Nyomozás állatkínzás gyanúja miatt

Az ajkai rendőrkapitányság bűnügyi osztálya december 27-én nyomozást rendelt el állatkínzás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, egy ajkai lakos bejelentése alapján. A bejelentő elmondása szerint az ajkai gyepmesteri telepen a kutyák nem kapnak enni és inni, szerinte az állatok ellátása már régóta nem volt megfelelő. A megadott helyszínen megjelenő rendőrök két elhullott és több alultáplált kutyát is találtak.  A telepen talált állatok további gondozását állatvédők vállalták - közölte Gaál Csaba, a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!