Hírek

2014.11.05. 10:45

Terjed az iskolai erőszak

Az iskolai erőszakot a szakemberek tág fogalomnak tartják: sok minden beletartozik a cukkolástól kezdve a testi bántalmazásig.

Penk Tímea

Aliz hatodik osztályban iskolaváltásra kényszerült, mert az osztálytársai rendszeresen cukkolták. A fiúk naponta sértő szexuális tartalmú megjegyzéseket tettek. A problémát a tanárok és a szülők nem tudták kezelni. Aliz állandó feszültségben járt iskolába, a tanulmányi eredménye is romlott. A szülei kerestek neki egy másik iskolát.

Péter egy szakmunkásképzőbe járt, ahol egy lány miatt összeverekedett egy osztálytársával, aki úgy hozzálökte a radiátorhoz, hogy meg is sérült. Tibor szintén egy osztálytársával került konfliktusba, aki a saját neméhez vonzódott. Provokálta, zaklatta Tibort, nyilvánosan üzengetett neki. Ez kiderült és meg akarták verni. Nagy küzdelem volt a tanároknak, míg elcsitult a helyzet. Mindkét fiatal másik oktatási iskolába ment.

Fa Ágnes igazságügyi pszichológus szakértő: nagy a környezet felelőssége az áldozattá válásban (Fotó: Archív)

Megoldást jelent-e ilyen esetekben az iskolaváltás? – kérdeztük Fa Ágnes pszichológus szakértőt.

- Az iskolaváltás nem megoldás, ha nem párosul terápiával. Cél a feldolgozás, azon túl az én-erő kialakítása, asszertivitás elérése. Legjobb, ha az elkövető és az áldozat képesek leülni egymással egy mediátor jelenlétében, és az ő vezetése mellett megtalálják a megoldást – javasolja a pszichológus, majd hozzáteszi, hogy az igazságügyi szakértői munkája során minden esetben megtalálja a magyarázatát annak, hogy miként válik áldozattá a gyerek.

- Sokszor generációkon át tartó sérelmek vezetnek a védtelen, kiszolgáltatott állapothoz és az ennek megfelelő viselkedéséhez. Az áldozattá válás egy sodródás végeredménye, amit a környezet nem vesz észre, vagy nem akar észrevenni. Ugyanis a szülő is cipelhet hasonló feldolgozatlan történéseket, ami miatt süketté, vakká válik, mondván „az nem lehet, hogy a gyerekemmel is megtörténjen ugyanaz”. Lebénul a helyzetben, tehetetlenné válik maga is, így nem képes hatékonyan működni a gyermeke érdekében. Tehát a szülőt is ki kell kérdezni a trauma után, és szükség szerint bevonni a terápiába. A gyermekvédelmi szakszolgálatoknál egyre több pszichológus dolgozik, akik remélhetőleg megfelelően felkészültek a traumafeldolgozás módjára – véli a pszichológus szakértő.

 

 

Kié a felelősség?
Az újságíró véleménye

Érdemes-e megakadályozni a bűncselekményt? – sokszor gondolkodom ezen olyan hír hallatán, amikor visszafordíthatatlan sérelmeket szenvedett el az áldozat.

Különösen érzékenyen érint az eset, amikor kiskorú gyermek a sértett. Sok esetben valószínűsíteni lehet a problémák elmélyülését, mégsem történik intézkedés, amíg a súlyos sérülés be nem következik.

Miért szerveznek napokig tartó konferenciákat a bűncselekmények és az áldozattá válás megelőzésének a fontosságáról, és miért költenek százmilliókat prevenciós tevékenységekre, amikor eljárást csak a már bekövetkezett jogsértésre lehet indítani?

Vajon érdemes-e megakasztani a bűncselekmény folyamatát? A nyilvánvaló válasz az, hogy természetesen igen, sőt, kötelesség is... De ezzel nem azt érjük-e el, hogy újabb alkalmakat teremtünk az elkövetőnek, hogy ismét megkísérelje a jogsértést? Ugyanis – mivel nem történik bűncselekmény – elmarad a büntetés is.

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy ha állampolgári kötelesség a bűncselekmények megakadályozása, akkor a hatósági szerveknek miért nincs jogkörük „intézkedéseket foganatosítani” az áldozattá válás bekövetkezte előtt.

A felelősség kérdése ugyancsak felmerül. Ki a hibás, ha egy előre látható tragédia esetén elmarad a beavatkozás?

A jogszabályok? Vagy az eljáró ügyintéző? Ki vállalja a felelősséget? Nagy valószínűséggel senki...

Az elszenvedett sérelem jellege szintén lényeges kérdés. Egy testi bántalmazás nyomai sokkal feltűnőbbek, nehezebb eltitkolni, észreveszi a környezet, általában reagál valaki. Ez azonban nem jelenti, hogy egyben súlyosabbak is annál a sérelemnél, ami a lelki megrázkódtatásból ered. A pszichés károsodás sokszor csak később mutatható ki, néha már csak olyankor, amikor egy életre megnyomorította az illető egészségét.

Kapcsolódó anyagok

Ifjúsági bűnmegelőzési tanácsadó kezdte meg a munkát három ajkai iskolában

Iskolai erőszak - Zaklatók, áldozatok, szemlélők

Diákcsíny vagy bűncselekmény?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!