Rendőrségi

2014.11.05. 14:08

Diákcsíny vagy bűncselekmény?

Tájékoztató füzetet adott ki a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, amely a diákok számára is érthető módon írja le az iskolai erőszak eseteit.

Penk Tímea

Aki közösségi rendezvényeken hangoskodik, erőszakos viselkedésével másokban megbotránkozást, riadalmat kelt, az garázdaságot követ el. Aki erőszakkal elveszi mások tulajdonát, az rablást követ el. Aki mást bántalmaz, az testi sértést követ el, ez nemcsak szándékosan, hanem gondatlanságból is bekövetkezhet. Aki azért fenyeget vagy bántalmaz valakit, hogy tartozását megadja vagy megbosszuljon valamilyen sérelmet, önbíráskodást követ el; ha a fenyegetés célja az, hogy a másik pénzt vagy valamilyen értéket adjon, akkor zsarolás valósult meg.

A kiadvány arra figyelmezteti a gyerekeket, hogy könnyen bajba kerülhetnek, ezért mindig legyenek körültekintőek, különösen a barátaik megválasztásakor; beszélgessenek sokat szüleikkel, tanulják meg levezetni a bennük lévő feszültséget. Nemcsak a saját biztonságukért, hanem a társaik testi épségéért is felelősek a tanulók, ezért meg kell különböztetniük a jó heccet a bűncselekménytől.

 

 

A gyermekek büntethetőségének korhatára 14-ről 12 évre csökkent bizonyos súlyos bűncselekmények esetén, mint például rablás vagy emberölés.

Útmutató pedagógusoknak

Tanárverés, 16 évesen elkövetett rablás, kiskorúak közötti fenyegetés és zsarolás konkrét eseteiről számol be az a rendőrségi kiadvány, amely a pedagógusokat segíti az iskolai erőszak felismerésében és kezelésében.

A jelenleg átdolgozás alatt álló füzet az alábbiak szerint írja le az alapfogalmakat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!