Hírek

2014.05.20. 11:28

Vége az iskolai papírgyűjtésnek - A motiválásnak annyi?

Hangos fogadtatásban részesült az új hulladéktörvény, amely ellehetetleníteni az iskolai papírgyűjtést: eszerint 2015-től az iskolák nem vehetnek át olyan hulladékot, ami nem az intézményen belül képződött, és ilyen gyűjtést ott más sem szervezhet.

Tremmer Tamás

Az új hulladéktörvény alapján iskolákban és óvodákban nem lehet papírgyűjtő akciókat szervezni a jövőben. A jogszabályváltozás szerint 2015. januárjától csak kereskedők, közvetítők és kezelők foglalkozhatnak a hulladék összegyűjtésével, kezelésével és kereskedelmével, s ebbe a körbe az iskolákon kívül a vállalkozók és a civil szervezetek sem tartoznak bele. A törvényalkotó arra hivatkozik, csak így tud eleget tenni az uniós irányelveknek.

A papírgyűjtésnek igen komoly hagyományai vannak a veszprémi Rózsa úti Általános Iskolában, évek óta évi 30 ezer kilogramm felett gyűjtenek, tudtuk meg Sándor László igazgatótól. Az akciót minden évben a tanévkezdést követően hirdetik meg, erre a szülők is nagyon készülnek, az év során odahaza garázsban, pincében gyűjtik a papírt.

Az iskolában tavaly októberben összesen 33-, tavalyelőtt 40 ezer kilogramm papírt mérlegeltek, ennek köszönhetően milliós nagyságrendű bevételeik voltak. Intézményi szinten nincs hatása a jogszabály módosításának, de az osztályokat érzékenyen érinti, ugyanis minden pénz hozzájuk került.

Fotó: Rózsa Iskola

Sándor László jelezte, a mozgalom szolgálta a szelektív gyűjtés erősítését, a környezeti nevelést, de a legfőbb motiváció mégiscsak az volt, hogy a kapott pénzt az osztályok közösségi programokra, kirándulásra együtt költhették el. Ettől úgy tűnik, elbúcsúzhatnak. A Rózsában egyébként kiemelten fontos a környezetvédelem, a papír mellett gyűjtik a használt elemet, korábban volt italos karton, illetve üdítős kupakgyűjtési akciójuk is.Miután a jogszabály már most napvilágot látott, a szülők elbizonytalanodtak. Függetlenül attól, hogy a rendelet jövő januártól lép életbe, az idei őszi gyűjtés sikere veszélybe került. Sándor László ugyanakkor hangsúlyozta, a módosított előírásokat természetesen be fogják tartani.

Az iskolai papírgyűjtés jó példája annak, hogy hogyan tudjuk tudatosítani a gyerekekben, valamint szüleikben, nagyszüleikben a hulladék anyagok értékként való kezelését, ennek megfelelően jelentős eszköze a környezettudatos szemléletformálásnak, mondta megkeresésünkre Szalay Tímea, Csalán a Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke. A gyerekek saját bőrükön érzik és megtanulják, az otthon feleslegesség vált hulladékok még jó szolgálatot tehetnek, hiszen újrahasznosításuk mellett még biztosítják azt, hogy a szegényebb jövedelmű családokból származó gyerekek is részt tudjanak venni például az osztálykirándulásokon, melynek egyik jelentős forrása a gyerekek mobilizálásával nyert hulladék papír utáni bevétel. Ettől a  motivációtól vétek megfosztani a gyerekeket, hiszen jelentős visszalépést jelent a felelős és tudatos hulladékkezelésben. Számára érthetetlen, hogy miért kell a már több évtizede jól működő rendszerben megvalósuló iskolai papírgyűjtésből származó ösztönzőtől megfosztani az iskolákat és a családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!