Homokbödöge

2016.07.19. 17:43

Cserkészek özönlötték el a Bakonyalját

Homokbödöge - Vidám cserkészektől volt hangos napokon át Homokbödöge és környéke: a X. cserkészkerület nagytáborának fiataljai látogattak el szép számban a településre.

Polgár Bettina

Ronkay János Péter, a X. cserkészkerületi nagytábor táborparancsnoka lapunknak nyilatkozva kifejtette, harminc cserkészcsapat mintegy 1400 résztvevője táborozott együtt Homokbödöge határában. Mint mondta, Ceglédtől Budapesten át számos településről, többek között Vácról és Zebegényből is érkeztek táborozók.

Fotó: X. cserkészkerület

- Tíznapos nomád tábort szerveztünk, mely során 14 altáborban táboroztak a csapatok. Ezekből épültek fel a korosztályos rajok. A cserkészetben ugyanis vannak különböző korosztályok, akiknek életkori sajátosságok alapján szerveztünk programokat. Kiscserkésznek számítanak a tíz év alattiak, a 11 és 14 év közöttieket viszont már cserkésznek nevezzük. A kósza korosztályt 15-18 éves fiatalok alkotják, a vándor korosztályba pedig az idősebbeket soroljuk - magyarázta a táborparancsnok.

Hozzáfűzte, minden korosztálynak úgy szerveztek programokat, hogy más csapatokban lévő cserkészeket is megismerhessenek. A táborozás fontos célja ugyanis, hogy közelebb hozza egymáshoz a résztvevőket, akik így megtapasztalhatják, együttes erővel milyen nagyszabású programok megvalósítására van lehetőség. A tábor Homokbödöge határában kapott helyet, de a csapatok innen túrázni is elmentek a Bakonyba, illetve vízi programokon vettek részt a közeli nagyteveli tónál. Itt például strandolásra, illetve kenuzásra is volt lehetőség.

- A résztvevők a tábor során elsajátíthatták a nomád körülményekhez kapcsolódó ismereteket, mint a tűzrakás, a csomók kötése, illetve a komfortos környezet kialakítása, mely az esős időjárás próbáját is kiállja. A táborozók ponyvát feszítettek ki, sátrat állítottak, de az alapvető tudnivalók mellett igyekeztünk több területre is fókuszálni. Meghívtuk a kósza korosztályhoz a Nem Adom Fel Alapítványt, melynek tagjai többállomásos program keretében mutatták be a fiataloknak, milyen lehetőségei vannak egy hátrányos helyzetű vagy fogyatékossággal élő személynek. Többek között vakon történő focizás és kerekesszékkel való kosárlabdázás is helyet kapott az úgynevezett érzékenyítő programon. A zárónapon istentiszteleten és szentmisén vettek részt a táborozók. Igyekeztünk szerteágazó programokat szervezni, hogy a cserkészet nevelő céljai minél jobban érvényesüljenek - hangsúlyozta Ronkay János Péter.

Megjegyezte, ehhez hasonló nagytáborokat jellemzően négy-ötévente szerveznek, a X. cserkészkerület pedig első alkalommal járt Homokbödögén. A településen hat évvel ezelőtt a budai cserkészkerület tartott egy nagytábort, és nagyon jó véleménnyel voltak a Bakonyaljáról.

- Egy rendkívül sikeres tábort tudhatunk magunk mögött, ami annak köszönhető, hogy rengetegen érezték magukénak a szervező feladatokat. A záróceremónián több mint száz ember nevét soroltam fel, akik részt vettek a tábor megvalósításában. Ők önkéntesen vállalták ezt a feladatot egyéb teendőik mellett, és rászánták a szabadidejüket, hogy megszervezzék, lebonyolítsák ezt a többnapos eseményt - zárta gondolatait Ronkay János Péter.

Címkék#cserkészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!