összefoglalónk a hétfői nap eseményeiből

2020.02.11. 08:36

A nap, amikor kibillent a Balaton – A hét első napján tombolt a Ciara

A hétfői nap viharosan telt, erős, viharos széllel és meglepő természeti jelenségekkel.

veol.hu

Imbolygott a magyar tenger

A viharos délnyugati szél alaposan kibillentette a Balaton vizét: a Vízügy adatai szerint vasárnap késő délelőtt és hétfő kora délután között. Keszthelynél 51 cm-rel csökkent, Balatonfűzfőnél 42 cm-rel emelkedett a vízszint. A víztömeg egy részét ugyanis a hosszanti tóval párhuzamosan fújó viharos erejű délnyugati szél átfújta a nyugati medencéből a keleti medencébe – derül ki a cikkből. Az " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Országos Meteorológiai Szolgálat leírása szerint az eset nem egyedi, de ekkora vízszint-különbséget ritkán mérnek. A hétfői nap folyamán 3 centiméterrel maradt el a vízszint mozgás értéke az 1962-ben mért rekordtól.

Balatonfüreden a kikötő partját nyaldosta a Balaton:

 

Alsóörsön hasonló volt a helyzet, a parttól számítva több méteres távolságra iszap jelezte, hogy meddig öntött ki a Balaton.

Fotó: Kovács Erika

Fennakadások a közlekedésben

A komoly szél és hullámverés miatt a tegnapi napon szünetelt a kompközlekedés Szántód és Tihany között. Az üzemszünetet a mai nappal feloldották, de biztonsági okokból magasabb járműveket, buszokat a keddi napon nem szállítanak.

Lesencetomajnál az úttestre dőlt a fa, teljes útzárat képezve, Sümeg és Ukk között pedig a sínekről kellett eltávolítani egy fát, amely akadályozta a vonatközlekedést. Nemesvitán még hétfőn reggel lezárták a bekötő utat a forgalom elől, hogy megakadályozzák a múlt hét szerdaihoz hasonló esetleges baleseteket.

Nem kímélte az egyetemet sem

A megyében 62 riasztás volt; a heves széllökések a megyeszékhelyen az egyetem egyik épületének tetején csaknem százötven négyzetméteren megbontották a szigetelést, valamint a villanyoszlopokat sem kímélték.

A keddi időjárás enyhébb lesz, de közel sem barátságos

Kedden újabb hidegfront érinti térségünket, élénk északnyugati szél, erős széllökések lesznek a front mögött, esőt záport tol maga előtt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki az erős szél és zivatarok miatt. A széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is.

Az aktuális időjárási helyzetről és eseményekről folyamatosan frissülő cikkünkben talál több információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!