Kert

2014.10.10. 17:50

Ideje van a teleltetésnek - Óvjuk meg növényeinket a fagyoktól

Városlőd - A községben évek óta egyre több zöldséget termelnek a közmunkások, diákok, nyugdíjasok, hogy ellássák a rendezvényeket, a település konyháját.

Tóth B. Zsuzsa

A növényellátást a szomszéd falu, Kislőd kertésze, Unferdorfer József segíti palántákkal és szaktanácsadással. A kertész lapunk olvasóit a virágoskert őszi teendőire figyelmezteti. Városlődön a korábbi hivatal épületének kertjében idén már mintegy 4500 négyzetméternyi területen termett a rengetegféle zöldség, amellyel aztán ellátják az iskola, óvoda konyháját, és amely a közösségi programok során az ellátásnál is jól jön mindig. Csekényi István polgármester elmondta lapunknak, hogy ebben az évben a diákmunka programban egy tanulót alkalmaztak, valamint egy közmunkás ugyancsak segített a nyáron a kert művelésében. Így a tavalyinál ezer négyzetméternyivel nagyobb területet fogtak be művelésre.

Csekényi István polgármester szerint vétek lenne parlagon hagyni a területet, amely rendkívül jó termőföld. Fotók: A szerző

- Ebben az évben már burgonyát is termesztettünk. Szépen termett a cukkini, patisszon, zöldbab. Többféle paprikát, paradicsomot termesztettünk, sárgarépa, petrezselyem, hagyma termett a kertben. Csalánlével és hagymalével permeteztünk a kártevők elriasztása érdekében, sikerrel. Emellett az egyes zöldségágyásokat hagyma ágyásokkal váltogattuk, utóbbi ugyancsak védelmet adott a többi növénynek. A helyi óvodában már a nyár végétől hasznosítjuk a zöldségféléket, de befőzésre is lesz bőven. A falunapi ellátásnál ugyancsak besegített a kert minden terménye, savanyúság készült. A palántákat és a termesztéshez a jó tanácsokat a kislődi Unfi kertből kaptuk, a rendszeres növényvédelemmel és locsolással együtt sikerült is a lehető legtöbbet kihozni a kertből - mondja a polgármester. A régi hivatal épületéhez tartozó terület egy déli fekvésű domb, ahol kiváló minőségű a talaj, ezt már a régi városlődiek is jól tudták. Itt fólia sátor nélkül, szabad földben is gyönyörű a zöldpaprika, a pritamin és a csípős cseresznye paprika ugyancsak. Ezen a területen régen is kertészkedtek a falubeliek, jó volt itt a talaj, ahogy most is kiváló. Vétek lenne parlagon hagyni a területet. Idén ötszáz liter paradicsomlét főztek már be, az óvodások boldogan fogyasztják, akárcsak a szakács egyik különlegességét, a cukkini krémet. A befőzésben pedig segítenek a baráti kör tagjai is a konyhának.

Unferdorfer József kislődi dísznövénykertész szerint ideje elültetni a hagymásokat és telelő helyükre vinni a muskátlikat és egyéb fagyérzékeny évelőket.

A kislődi dísznövénykertész, Unferdorfer József azt tanácsolja, hogy figyeljük a hőmérséklet változását, és ha itt az ideje, a fagyok előtt vigyük be télire a fagyérzékeny növényeket, vagy gondosan takargassuk be őket. A hagymás dísznövények, a nárciszok, jácintok, tulipánok, krókuszok ültetésének ideje is most érkezett el, ajánlatos azokat mielőbb a földbe dugni. Hagymájuk magasságának háromszorosát kell mértéknek venni, olyan mély lyukba helyezzük.

- Ha időben elültetjük, még van alkalmuk jól beágyazódniuk a hagymáknak, így sikerrel túlélik a fagyokat és tavasszal teljes pompájukban virágoznak majd. Ahogy a régi öregek mondják, amikor a gyerek kimarad az iskolából, akkor kell felszedni az elvirágzott hagymásokat, és amikor újra iskolába megy, akkor kell elduggatni azokat. Persze, a tavasszal virágzottakat akár a földben is hagyhatjuk, de tanácsos legalább három évente felszedni. A profi kertészek ezt évente megteszik. Olyankor le kell szedegetni a sarjhagymákat, azokat most egy sekély árokba csak szórjuk be, aztán jövőre szedjük ki és a következő évben már elültethetjük. Akkor virágozni is fognak. A nagy hagymákkal is jót teszünk, ha az aprókat leválasztjuk róluk, hiszen elveszik egymástól a tápanyagot különben. Azok esetében tavasszal, az elvirágzást követően majd óvatosak legyünk, ne akarjuk túl korán levágni az elvirágzott szárat, mert nem tud újra virág fejlődni a hagymából. Akkor szerencsés levenni a szárat, amikor az szinte már magától elválik a hagymától. Amikor aztán a hagymát felszedjük, permetezzük le gombaölő szerrel, hogy a nyári pihentetés után ősztől zavartalanul fejlődhessen - magyarázza a kertész. Hozzáteszi, hogy az évelő, de nem fagytűrő muskátlit is bevihetjük lassan a télikertbe, lépcsőházba. A lantanát, futójázmint, begóniákat úgyszintén.

- Mielőtt téli helyére visszük a növényeket, vágjuk vissza azokat drasztikusan, a méretük egyharmadára. Az év utolsó növényvédelmi tevékenysége legyen egy rovarölős, gombaölős permetezés. A sárga, beteg leveleket szedjük le, nem baj, ha kevés levél marad a növényen. Hűvös helyen teleltessük, öt, tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor nem kell nőnie, virágoznia. Fényt azonban kapjanak a növények. Sok begónia, muskátli viszont félhomályban is jól telel. Ügyeljünk rá, hogy ne kapjanak majd sok vizet, inkább keveset. Az se baj, ha csak akkor öntözzük, amikor a cserepének a felszíne kiszáradt már. Arra persze ügyeljünk, hogy ne fagyjanak meg a telelő virágok - mondja a kertész. Egyes bokrokat pedig elég csak gondosan betakargatni a fagyok előtt, ilyen például a füge, tulipánfa, a különféle rózsák töve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!