Kisberzseny

2015.07.24. 08:58

Fejlesztések saját erőből

Az örömeiket is megosztják, nem csupán a gondjaik megoldásában kérnek segítséget Ferenczy Lajos polgármestertől mindazok, akik csütörtöki fogadónapján felkeresik őt a hivatalban.

Tisler Anna

Kisberzseny község központjában álló épület ezen a napon forgalmas. Csütörtök délelőtt rendel a háziorvos is. A felírt gyógyszer kiváltásában Tóth György falugondnok segít. A legközelebbi gyógyszertár ugyanis Tüskeváron van. A falugondnok ötödik éve látja el a lakosság többségének megelégedésére a feladatát. A község alig egy éve vásárolt a régi helyett egy új falugondnoki autót. A járművet kihasználják a lakók, kéthetente azzal mennek vásárolni valamelyik közeli városba. Vegyesbolt működik helyben, ahol a háztartásban szükséges alapvető dolgokat beszerezhetik, a nagyobb bevásárláshoz viszont el kell utazni. A szódavizet és a palackos gázt autó szállítja minden héten ugyanabban az időpontban. A falugondnoki autót veszik igénybe a gyerekek az óvodai vagy iskolai programokra, hétvégi rendezvényekre utazáshoz is. Az óvodások és az általános iskolások Tüskevárra járnak. Szünidőben és hétvégén a legkisebbek a bekerített, minden előírásnak megfelelő játszótéren találkoznak, az iskolások szombaton délután a könyvtárban és a faluházban gyűlnek össze, ahol ping-pongoznak, beszélgetnek, olvasnak. Ekkor itthon vannak a középiskolások is, akik közül többen kollégisták.

Ferenczy Lajos polgármester a hivatal virágos udvarán

A nyolc esztendős Papp Brigitta szívesen tölti idejét a játszótéren, édesanyja, Pappné Kovács Beáta felügyelete mellett

Ferenczy Lajostól megtudtuk, az elmúlt tanévben többen befejezték középiskolai tanulmányaikat. Ők most kiléptek a munkaerőpiacra. Helyzetük nem könnyű, viszont a tapasztalat szerint aki akar dolgozni és nincsenek a valóságtól elrugaszkodott elvárásai, idővel talál munkát a környéken. Az utazás ugyan időt vesz igénybe, de egy pályakezdő fizetésből nehezen lehet az albérleti díjat kigazdálkodni. Helyben az önkormányzat mezőgazdasági munkákra foglalkoztat lakosokat a Start munkaprogram keretében. Ők öten többek között hagymát, burgonyát, tököt, babot termesztenek a falu széli nagy területeken. Kamondi Magdolna, aki évek óta részt vesz a programban, kérdésünkre elmondta, hogy a munkaidő beosztásuk jó, örülnek, hogy van munkájuk. A kánikulában hajnali fél hatkor kezdenek, és a polgármester határozott utasítására a déli melegben nem dolgozhatnak a szabad ég alatt; ha végeztek a napi feladattal, még délelőtt hazamehetnek. Így a legforróbb órákat már otthon a lakásban töltik. A terményt a helybeli rászoruló családok kapják természetbeni juttatásként a maradékot pedig értékesíti a község.

Kamondi Magdolna és Kamondiné Mária a Start munkaprogram keretében dolgozik

Jagasits Árpád (balra) és Tóth György falugondnok  a Start munkaprogramban termelt hagymával

Megtudtuk, a lakosság fogy, már száz alatti a bejelentett állandó kisberzsenyi lakosok száma. Ennek arányában a képviselő testületi tagok száma is három főre csökkent. A két képviselő, Hegyi Imréné és Pappné Kovács Beáta mindenben segíti a polgármester munkáját, amiért itt is köszönetét fejezi ki. A térség polgármesterei ugyancsak számíthatnak egymásra, megbeszélik tapasztalataikat, felhívják egymás figyelmét a lehetőségekre. A szomszédos Tüskevár és Veszprémgalsa polgárőrei gyakran feltűnnek Kisberzseny utcáin is. Helyben is szerettek volna egyesületet alapítani, de az alacsony lakossági létszám miatt nem sikerült. Nagy Barbara rendőr, körzeti megbízott is gyakran látogat ki, amiért a lakosság köszönetét fejezi ki. A közbiztonság jó, már házalók sem zavarják a lakosokat. Kisberzsenyben 42 lakott ingatlan van.

A gondozott településen ma már kevesebb, mint százan élnek

A községben a szennyvízcsatorna hálózaton kívül minden közművet kiépítettek. A polgármestertől megtudtuk, hogy a csatornát a község egyedül nem tudná megépíteni, és nem is szeretnék annak díjával terhelni a lakosokat. A település központjában szelektív hulladékgyűjtőt helyeztek ki, amelyeket hetente ürít a szolgáltató, amelyik a lakossági szemétszállítást is végzi.

A község az idei évben 32 millió forintból gazdálkodik. Az összegből még kisebb beruházásokra is jut. Nemrég vásároltak fűnyíró traktort, amely télen előlappal hóeltakarításra is alkalmas, és fűnyírót. A hivatali dolgozók munkáját új számítógép és laptop segíti. Nemrég készült el egy vízelvezető árok és járdaszakasz burkolása. A község a belterületi utak és járdák felújítására pályázatot nyújtott be, amelynek eredményét augusztusban tudják meg. A kulturális programok szervezői már az őszi és téli rendezvényekre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!