avatás

2019.05.15. 18:16

Tihany a sport egyik fellegvára is lett

Nincs jobb nevelő a sportnál, ami formálja a testet, az életszemléletet, rendben tartja a keringési rendszert és az értékrendünket is, érvelt Szabó Tünde államtitkár a mintegy 600 milliós beruházás átadóján, szerdán, a tihanyi sportcsarnokban, amit Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Korzenszky Richárd emeritus perjel az utánpótlás csapat tagjaival, kapura rúgásokkal felavatott.

Kovács Erika

Szabó Tünde államtitkár azt mondta, külön öröm, hogy az ország egyik legszebb települése gazdagodott új, modern sportcsarnokkal, és itt az ideje, hogy a sporttal is azonosítsák a gyönyörű Tihanyt. Üdvözölte, hogy a korszerű csarnok ad helyet a futsal csapatnak, a focistáknak, az iskolai testnevelés óráknak, és a rendezvényeknek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az államtitkár példamutatónak nevezte az iskolai beruházást is, a fűtéskorszerűsítést, a pályázattal történt szigetelést, a nyílászárók cseréjét. Kiemelte, 2010 óta kormányzati stratégiai ágazat a sport, és a ráfordításoknak köszönhetőn látványosak az eredmények: egyre többen sportolnak, kitűnően szerepelnek sportolóink, és számos nemzetközi rendezvény helyszíne Magyarország.

Kontrát Károly államtitkár minkét beruházásnál az összefogásra helyezte a súlyt. Úgy mondta, Tihany szintet lépett a csarnok magas szintű szolgáltatásával, majd köszönettel beszélt a kivitelezők, mesteremberek munkájáról, a létesítmény használóitól azt kérte, vigyázzanak rá!

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Polgárdy Imre, megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, a jövő épül Tihanyban, amit a mostani beruházások is jeleznek. Ebben meghatározó a közösség, és a polgármester, aki egyéniben és csapatban is sikeresen dolgozik. Az elnök üdvözölte a kormányzat sporttal kapcsolatos törekvését, amelynek fontos bázisai az ittenihez hasonló csarnokok. A cél az, hogy a nemzet egészségesebb és boldogabb legyen. Utalt rá, a megyei önkormányzatnál energetikai korszerűsítésre összesen 4,1 milliárdos támogatást pályáztak az intézmények, csak óvodákra, iskolákra több mint 1,7 milliárdot. Tihany öt pályázaton, több mint 502 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

-Kis közösség, összefogással, nagy dolgokra képes – ezt Tósoki Imre polgármester mondta, aki mérföldkőnek nevezte a csarnokot a sport és a közösség életében. Felidézte, az épület mintegy 500 millió forintba került, ebből 300 millió forint az országos és a megyei labdarúgó szövetség Tao támogatása, 100 millió forint kormányzati pénz, a többi önerő. A fűtést, világítást, hűtést napelem biztosítja.

 

A Tihanyi Bencés Iskola 68 millió forintból újult meg, ebből 50 millió forint a megyei önkormányzat támogatása, 18 millió a saját erő. Itt befejezték az energetikai korszerűsítést, amit a bencés apátság kezdett el, és egyebek mellett megújultak a radiátorok, kazánok is. A munkában résztvevőknek köszönetét fejezte ki Radó László, az iskola igazgatója, Mihályi Jeromos, tihanyi perjel megáldotta az épületet, amit a szónokok az utánpótlás csapat néhány sportolójával, szalagátvágással átadtak. A bencés iskola fúvószenekara szép műsorral ajándékozta meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában