Külföld

2008.09.18. 08:36

<u>Megmentik a csődtől az AIG biztosítót</u>

<b>USA</b> - A pénzpiaci válság további romlásának elkerüléséért 85 milliárd dollárig terjedő rendkívüli hitelt nyújtott az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) a világ legnagyobb biztosítójának, az American International Groupnak (AIG).

nincs nev

A jegybank szerepét betöltő Fed bejelentése szerint a kétéves kölcsönért cserébe az amerikai kormány 79,9 százalékos tőkerészesedést szerez az AIG-ben, így gyakorlatilag államosítaná azt. 

A Fed ezzel minden idők legnagyobb egyszeri beavatkozását hajtja végre, amely jelzi az amerikai pénzpiaci válság súlyosságát. 

A döntést valószínűleg nagy sietségben hozták meg, a Fed ugyanis hétfőn még azt közölte, a vezető hitelbankok fognak segíteni a biztosítónak. A szövetségi kormány a hét végén nem mentette meg a Lehman Brothers befektetési bankot a csődtől - írja a HVG. 

A Fed közleménye szerint az AIG összeomlása nem csak fokozná a pénzpiacok amúgy is jelentős gyengeséget, de a hitelköltségek jelentős emelkedésével rontana a háztartások vagyoni helyzetén és a gazdaság általános teljesítményén is. 

A New York-i központú AIG-nek a világ 130 országában van leányvállalata, vagyona 1000 milliárd dollárra rúg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!