Külföld

2009.06.09. 08:06

Gázkitörés egy ukrajnai bányában - hatan meghaltak

Donyeck - Gázkitörés okozott balesetet hétfőn egy ukrajnai bányában a kelet-ukrajnai Donyeckben. Legalább hat bányász meghalt, hét eltűntet keresnek a mentőalakulatok - közölték az ukrán hatóságok.

MTI

A kelet-ukrajnai Donyeckben található Szkocsinszkij szénbányában sújtólégrobbanás okozta a balesetet. A detonáció pillanatában közel ötvenen dolgoztak a tárnában, többségük a felszínre tudott jönni.

Hétfő este a hatóságok két halottról számoltak be, s azóta még négy halottat találtak a mentőalakulatok.

A baleset miatt az egész bányában leállították a munkát.

Az erős metángáz-koncentráció miatt a legveszélyesebb ukrajnai bányák között nyilvántartott Szkocsinszkijben már több halálos baleset történt. A legsúlyosabb a 2004 áprilisi szerencsétlenség volt, amelyben 63-an haltak meg és 51-en sérültek meg.

Ukrajnában sok a baleset a részben még a XIX. században kialakított bányákban, amelyeket a szovjet korszakban is csak kevéssé modernizáltak. 2007-ben több mint száz bányász vesztette életét bennük, tavaly pedig tucatnyian haltak meg gázrobbanások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!