Külföld

2009.07.14. 13:17

Az EU nem készül válaszlépésre a csehekkel szembeni kanadai vízumkényszer miatt

Brüsszel - Az Európai Bizottság sajnálattal vette tudomásul, hogy Kanada vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben, de az EU nem készül válaszlépésre.

MTI

Michele Cercone,  az EU jogi és igazságügyi biztosának, Jacques Barrot-nak a szóvivője kedden Brüsszelben közölte, hogy a bizottság automatikusan nem vezet be vízumkényszert az EU területére készülő kanadaiakkal szemben. 
    
Az EU tagállamai közötti szolidaritás jegyében most elvileg az unió összes tagállamának vízumkényszert kellene bevezetni a kanadai állampolgárok esetében. Cercone azonban úgy vélte: Ottawa döntése átmeneti jellegű.
    
A kanadai kormány a cseh állampolgárok növekvő számú menedékkérelmével indokolta lépését. A cseh és a kanadai sajtó szerint a menedékkérők nagy többsége roma, akiket a növekvő szélsőségesség, az elmúlt hónapokban tapasztalt romaellenes újnáci demonstrációk késztetnek menekülésre Csehországból.
    
Ottawa - indoklása szerint - döntésével meg akarta akadályozni, hogy a csehországi és a mexikói menekültkérelmek túlzott mértékben  megsokasodjanak, és e két országból érkező emberáradat kezelhetetlenné váljon.  
    
Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárokkal szemben. 

Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel. Az idei első félévben ismét nagyon megugrott a Kanadában menedéket kérő csehországi romák száma. Míg tavaly összesen 853 cseh állampolgár adott be Ottawában menedékkérelmet, az idei első négy hónap alatt már 1077 személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!