Külföld

2009.07.14. 08:51

Kínaiak elleni bosszúra készül az al-Kaida

Hongkong - Az Észak-Afrikában dolgozó kínaiak elleni támadásokra szólított fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat térségbeli szervezete, bosszúból az északnyugat-kínai Hszincsiangban (Xinjiang) történt zavargások muzulmán vallású ujgur áldozatai miatt.

MTI

A South China Morning Post című hongkongi lap keddi cikke szerint, amely a londoni központú Stirling Assynt kockázatelemző cég jelentését idézi, az Iszlám Magreb al-Kaidája megtorló akciókra szólított fel Kína ellen. Ez az első eset, hogy Oszama bin Laden hálózata közvetlenül fenyeget meg kínai érdekeltségeket, s ezt "bizonyára újabbak is követik majd" - vélekednek a jelentés készítői.

A dokumentumban közölt adatok szerint kínai állampolgárok százezrei dolgoznak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ebből 50 ezren Algériában, amely az iszlamista szervezet bázisát jelenti.

"A dzsihadisták között egyre több szó esik Kína elleni támadásokról - állapítja meg a Stirling Assynt, amely a hongkongi lap szerint a magrebi al-Kaida eligazító gyűléseinek résztvevőitől származó információkra alapozta jelentését. - Egyesek már megkezdték az aktív adatgyűjtést a muzulmán világban jelen lévő kínai érdekeltségekről, a célpontok kiválasztása érdekében."

A Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) július 5-én kezdődött etnikai zavargásoknak a regionális hatóságok szerint eddig legkevesebb 184 halottjuk és több mint 1600 sebesültjük van, az emigrációban élő ujgur ellenzékiek viszont sokkal több áldozatról beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!