Külföld

2009.07.12. 05:43

Merénylettel fenyegetőzött a kormányfő ellen

Ljubljana - A szlovén rendőrök elfogtak a horvát-szlovén határon egy horvát háborús veteránt, akinél öt kézigránátot találtak, és aki azzal fenyegetőzött, hogy megöli Borut Pahor szlovén miniszterelnököt - jelentette szombaton a horvát média.

MTI

Az ötvenéves vukovári férfit - aki korábban elmegyógyászati kezelésre szorult - a Belgrád és Zürich között közlekedő vonatról szállították le a horvát-szlovén határon, miután kiderült róla, hogy rajta van a schengeni övezet tiltólistáján, mert kilencvenes évek végén elítélték Németországban pokolgépes merényletkísérlet miatt.
    
Az illetőnél öt kézigránátot találtak. A rendőrség szerint a férfi ki akarta oldani az egyik kézigránát biztosítóját, de egy rendőr rávetette magát, és elvette tőle a robbanószerkezetet. 

A férfi azzal fenyegetőzött, hogy megöli Borut Pahort, amiért akadályozza Horvátország uniós integrációs tárgyalásait. Janko Gorsek szlovén rendőrfőnök szerint a letartóztatott valószínűleg a szlovén kormány épülete előtt akarta felrobbantani a kézigránátokat.
    
Borut Pahor a történtekre reagálva közölte: nem érzi magát veszélyben, mert egy elszigetelt esetről van szó. Azt mondta, hogy felhívta őt telefonon Jadranka Koson horvát miniszterelnök, és elítélte a szélsősségeket, illetve az erőszakkal való fenyegetőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!