Külföld

2009.07.05. 06:51

Német belpolitikai csatározások a lisszaboni szerződésről

Berlin - A közelgő országos parlamenti választások kapcsán belpolitikai csatározások középpontjába került Németországban a lisszaboni szerződés ratifikálását feltételekhez kötő alkotmánybírósági határozat.

Nagy Terka

A kisebbik konzervatív párt, a bajor CSU szombaton olyan javaslattal állt elő, amely még a karlsruhei bírói testület állásfoglalásán is túlmegy, és a parlamentnek és a tartományoknak minden uniós ügyben rendkívül széles körű jogokat követel.
    
Az alkotmánybíróság a hét elején elfogadott határozatában az EU intézményeinek reformját előirányzó lisszaboni szerződést a német alkotmánnyal összeegyeztethetőnek minősítette, de úgy foglalt állást: a németországi ratifikáció mindaddig nem zárható le, ameddig egy külön törvényben nem növelik meg a parlament két háza, a Bundestag és a Bundesrat európai beleszólási jogait. 
    
A kormány ezt követően Merkel kancellárral az élen gyorsan lépett, és a nyári szünet ellenére augusztus 26-ra és szeptember 8-ra összehívta a "búcsúzó" Bundestag rendkívüli ülését, hogy megvitassák és elfogadják az alkotmánybírósági kívánalmaknak megfelelő új törvényt. 

A kancellár szerint így biztosítható, hogy a németországi ratifikáció még időben, azaz az írországi referendum előtt lezáruljon, és pozitívan befolyásolja a remélt csehországi és lengyelországi ratifikálást is.
    
A bajor Keresztényszociális Unió legújabb javaslata azonban megnehezítheti a dolgokat. A CSU ugyanis szombati állásfoglalásában azt sürgette, hogy a fontos uniós ügyekben a kormány szerepét minimálisra korlátozzák, ezzel szemben növeljék meg a parlament és a tartományok jogköreit. 

A CSU szerint a jövőbeni szövetségi kormány fontos ügyekben csakis akkor képviselheti Brüsszelben a hivatalos német álláspontot, ha erre előzőleg a parlamenttől felhatalmazást kap. 

A kisebbik keresztény párt állást foglalt amellett is, hogy a jövőben még inkább erősítsék az alkotmánybíróság hatásköreit annak megítélésében, hogy egyes uniós törvények sértik-e vagy nem a nemzeti törvényeket.
    
Megfigyelők a bajor CSU javaslatát "enyhén populistának" minősítették, azt hangoztatva, hogy annak hátterében a választások előtti "pontszerzést" célzó törekvés áll. 

A nagyobbik konzervatív párt, az Angela Merkel vezette CDU egyelőre nem foglalt állást az indítvánnyal kapcsolatban, míg a szociáldemokrata párt "abszolút elfogadhatatlannak" nevezte azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!