Külföld

2009.07.07. 15:52

Zavargások Hszincsiang-Ujgur régióban - Kijárási tilalmat vezetnek be Urumcsiban

Kína - Kijárási tilalmat vezetnek be kedd éjjeltől Urumcsiban (Urumqi), az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régió székhelyén - jelentette az Új Kína hírügynökség.

MTI

A hét végén súlyos zavargások voltak a városban, s azóta sem állt helyre teljesen a nyugalom. A kijárási tilalom helyi idő szerint este kilenctől reggel nyolc óráig lesz érvényben - jelentette be a tv-ben Vang Le-csüan (Wang Lequan), a kommunista pártnak a régió élén álló vezetője az Új Kína híradása szerint.

A párttitkár kijelentette: el kell kerülni az etnikai csoportok közötti összeütközéseket. "Teljesen szükségtelennek" nevezte, hogy előzőleg hanok egy csoportja az utcára vonult, tiltakozásul amiatt, hogy ujgurok a hét végén Urumcsiban rátámadtak kínai járókelőkre.

A helyzet kedden is feszült volt Urumcsiban, a város több pontján voltak tüntetések. Han és ujgur csoportok kora este kövekkel hajigálták meg egymást, helyszíni jelentések szerint néhányan megsérültek; rohamrendőröket vezényeltek az utcákra, hogy amennyire lehet, fenntartsák a rendet.

Nyugati hírügynökségek tudósítói látták, hogy rövid dulakodás zajlott le a demonstrálók és a rend fenntartására kivezényelt rohamrendőrök között. Az újságírókat - nagyjából 60-at - a kínai kormányzat tájékoztatási hivatalának szervezésében vitték körbe Urumcsiban, hogy bemutassák nekik a vasárnapi lázongás következményeit.

A kínai rendőrség 1434 embert vett őrizetbe a zavargásokkal összefüggésben. A hatóságok több ezer felfegyverzett rendőrt és katonát vezényeltek a térségbe. A mobiltelefonok és az internet működését korlátozzák, számos helyen ellenőrzőpontokat állítottak fel.

Elutasította az Ujgur Világkongresszus Egyesült Államokban élő vezetője azokat a kínai állításokat, amelyek szerint ő szította és irányította volna a nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartományban kitört, 156 halálos áldozatot követelő zavargásokat.

Rebíja Kadír újságíróknak azt mondta, hogy a Kínában élő bátyját hívta fel telefonon, amikor tudomást szerzett az eseményekről, és csak figyelmeztetni akarta rokonait, hogy maradjanak távol a demonstrációktól. "Az, hogy felhívtam a testvéremet, nem jelenti azt, hogy én szerveztem volna az egész eseményt" - mondta Kadír.

A 62 éves ujgur üzletasszony, aki korábban parlamenti képviselő volt Kínában, négy éve él száműzetésben az Egyesült Államokban. 2000-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték államtitkok külföldre való kiszolgáltatása miatt, de 2005-ben egészségügyi okokra hivatkozva, ám valójában az Egyesült Államokkal kötött alku eredményeként a kínai hatóságok szabadon engedték.

Eközben az Iszlám Konferencia Szervezete (ICO) "mélységes aggodalmát" fejezte ki a Urumcsiban, a többségében muzulmánok lakta északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang) autonóm régió székhelyén kitört zavargások miatt.

Közleményében az ICO szóvivője bírálta az "aránytanul nagy erő alkalmazását", és felszólította Pekinget: folytasson "tisztességes vizsgálatot a súlyos incidensek ügyében és gyorsan állítsák bíróság elé (a zavargások) felelőseit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!