Külföld

2009.08.25. 07:02

A viharos időjárás miatt egy nappal elhalasztották a Discovery indítását

Cape Canaveral - A viharos időjárás miatt egy nappal elhalasztotta a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

MTI

Közvetlenül a helyi idő szerint kedd hajnalra tervezett indítás előtt villámlott alig néhány kilométerre a floridai Kennedy Űrközponttól, majd zivatar alakult ki a térségben. Az ilyen időjárási körülmények nemcsak az űrsikló indítását zavarhatják meg, hanem a leszállását is, ha netán valami folytán meg kéne szakítania a Föld körüli pályára állást.

A NASA legkorábban helyi idő szerint szerda hajnalban indíthatja útjára az űrsiklót.

Júniusban, illetve júliusban a NASA ötször halasztotta el a másik űrrepülőgép, az Endeavour indítását, három alkalommal ugyancsak a kedvezőtlen időjárás akadályozta a felbocsátást.

A Discoveryn hét űrhajós utazik a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságon keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység egyik tagja svéd: az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Christer Fuglesang.

A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket - új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát - szállít az űrállomásra.

Az utat 13 naposra tervezik. Az űrhajósok összesen háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomás burkán.

A mostani csapat egyetlen női tagja, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!