Külföld

2009.08.11. 09:13

Mianmari ellenzéki vezető elítélése - Malajzia az ASEAN sürgős összehívását kérte - Az EU Aung Szan Szú Kji szabadon engedését követeli

Kuala Lumpur/London/Párizs - A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminiszteri szintű rendkívüli ülésének összehívását kérte Malajzia kedden Aung Szan Szú Kji mianmari (burmai) ellenzéki vezető elítélése ügyében.

MTI

A malajziai külügyminiszter "nagyon nyugtalanítónak" nevezte a keddi ranguni ítéletet, amelynek következtében, mint mondta, Aung Szan Szú Kji nem tud részt venni a jövő évi választásokon, pedig azoknak szavai szerint "szabadnak és igazságosnak" kell lenniük.

Gordon Brown brit kormányfő azt közölte, hogy "szomorú és dühös" e "gyalázatos" mianmari ítélet miatt. A verdikt "újabb bizonyíték rá, hogy a burmai katonai rezsim a nemzetközi közvéleménnyel dacolva elhatározta, teljesen figyelmen kívül hagyja a joguralom elfogadott elveit"- áll a közleményben. Az ítélet annál is inkább gyalázatos, hogy valódi célja elvágni az ellenzéki vezetőt az emberektől, akik számára pedig ő a remény és az ellenállás jelzőfénye - állapította meg a brit kormányfő.

Nicolas Sarkozy francia elnök fölszólította az Európai Uniót, vezessen be új szankciókat Mianmarral szemben, különös tekintettel a faáru és a drágakövek kereskedelmére.

Brüsszelben közzétett nyilatkozatában az EU-elnökség elítélte Aung Szan Szú Kji meghurcolását. A büntetőeljárást Mianmar jogrendjével és a nemzetközi jogi normákkal is ellentétesnek minősítette. Emlékeztetett arra, hogy a polgárjogi vezető ellen a hatóságok már húsz esztendővel ezelőtt hajszát indítottak, akkor vették először jogtalanul őrizetbe.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet "szégyenletesnek" nevezte a mianmari ellenzéki vezető elítélését. Letartóztatása, az eljárás és most az ítélet puszta politikai és jogi színjáték - írta közleményben Irene Khan, a londoni központú szervezet főtitkára.

Aung Szan Szú Kjit kedden három év börtönre ítélte egy ranguni bíróság a házi őrizet szabályainak megszegése címén; ugyanakkor a katonai kormányzat utasítására 18 hónapra mérsékelték a szabadságvesztést, és engedélyezték, hogy a 64 éves ellenzéki vezető otthonában töltse le a büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!