Külföld

2009.08.12. 07:06

Nemzeti gyásznap Szlovákiában a bányarobbanás áldozatainak emlékére

Szlovákia - A nyugat-szlovákiai Nyitrabányán (Handlová) hétfőn reggel történt szerencsétlenségnek összesen húsz áldozata van, kilencen sérüléseket szenvedtek.

MTI

Ez volt az utóbbi évtizedek egyik legtöbb emberéletet követelő tragédiája Szlovákiában, és az ország történetének ez a legsúlyosabb bányaszerencsétlensége, ennyi halálos áldozatot még egyetlen ipari baleset sem követelt.

A mentők eddig 18 holttestet találtak. Azonosításuk folyamatban van.

Az elhunytak közül a legidősebb 53, a legfiatalabb 29 éves volt – összesen 39 gyerek maradt árván utánuk. Az áldozatok között van a 38 éves lukanényei Reg Róbert is. A tragédia megrázta a falut. "Magam és a község nevében részvétünket fejezzük ki mindegyik elhunyt bányász családjának, az elhunyt családját pedig lehetőségeink szerint támogatni fogjuk" - mondta Kuzma Zoltán polgármester az Új Szó című pozsonyi magyar lapnak nyilatkozva.

A szlovák kormány rendkívüli ülésén nemzeti gyásznappá nyilvánította szerdát. Az állami középületekre reggel nyolctól este nyolcig fekete lobogókat tűztek ki, az állami zászlókat félárbocra eresztették. A szlovák rádiók és televíziók részben módosították műsoraikat. Elmaradnak például a különféle szórakoztató műsorok. A közszolgálati adók reklámokat sem sugároznak.

Az áldozatokat hozzátartozóinak a kormány anyagi kárpótlást nyújt. A munkaügyi, népjóléti és családügyi minisztérium saját hatáskörében 800 eurós egyszeri támogatást ad minden áldozat családjának, a tragédia következményeit enyhítendő.

A kormány szigorú vizsgálatot helyezett kilátásba, amelybe külföldi szakértőket is bevonnak, hogy megállapítsák a robbanás valódi okait.

Az idén ez már a második nemzeti gyásznap Szlovákiában. Február 22-én azért gyászolt az ország, mert egy közúti balesetben 12-en haltak meg. Tavaly szeptemberben egy 16 áldozatot követelő közúti baleset miatt volt gyásznap. Ezt megelőzően pedig 2006 januárjában gyászolt Szlovákia, amikor az észak-magyarországi Hejce község mellett lezuhant egy szlovák katonai szállító repülőgép. A szerencsétlenséget csak egy katona élte túl, 42-en életüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!