Külföld

2009.08.18. 17:56

Őrizetbe vették az Arctic Sea eltérítőit

Moszkva - Őrizetbe vettek az orosz hatóságok nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy eltérítették az Arctic Sea teherhajót, amelynek körülbelül három hete nyoma veszett - jelentette Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Dmitrij Medvegyev államfőnek.

MTI

Keddi jelentések szerint a miniszter elmondta: az Arctic Sea-t a Ladnij orosz hadihajó találta meg, s annak személyzete egyetlen lövés nélkül kiszabadította a legénységet, 15 orosz állampolgárt, továbbá őrizetbe vette mindazokat, akik nem tartoznak a legénységhez: négy észt, két lett és két orosz állampolgárt. 

Mint az MTI tudósítója, Horváth Júlia jelentette, az illetők Szergyukov szerint július 24-én este, a svéd partok előtt közelítették meg a Finnországból induló, állítólag farakományt szállító Arctic Sea teherhajót egy felfújható csónakon, s a jármű meghibásodására hivatkozva felkéredzkedtek a teherhajóra. A hajót hatalmukba kerítették, fegyverrel fenyegetőzve követelték meg a legénységtől utasításaik teljesítését. 

Ettől kezdve az Arctic Sea a támadók által kijelölt útvonalon haladt Afrika irányába. 

A máltai tengerhajózási hatóság szintén kedden azt állította, hogy valójában a máltai zászló alatt közlekedő hajó sosem tűnt el. A svéd, finn és máltai hatóság mindvégig szorosan együttműködött, és számukra ismert volt az Arctic Sea mozgása. Ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a hajó legénységének biztonsága érdekében az incidens alatt nem hoznak nyilvánosságra semmiféle "kényes" információt. 

Szergyukov újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: kalóztámadás történt. Arra azonban nem válaszolt, hogy volt-e köze a legénységnek a történtekhez. Azzal tért ki a válaszadás elől, hogy a nyomozás még folyik. 

Megfigyelők szerint Szergyukov szűkszavú közlése egész sor kérdésre nem szolgál válasszal. Egyebek között nem magyarázza meg, miért kapcsolták be időről időre a helyzetjelző berendezéseket, s hogy miért vállalták az állítólagos kalózok a kockázatot cserébe az Arctic Sea alig kétmillió dollárnyi értékű farakományáért.  

Az orosz haditengerészet hétfőn találta meg a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre a hajót, amely eredetileg Finnországból Algériába tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!