Külföld

2009.09.02. 06:34

Befejeződött Olivas és Stott hat és fél órás űrsétája - Fél órára elvesztették a kapcsolatot a földi irányítással

Cape Canaveral - Befejeződött szerdán a Discovery űrrepülőgép két amerikai űrhajósának sétája a világűrben, amely nem volt teljesen problémamentes.

MTI

Danny Olivas és Nicole Stott űrséta közben több mint fél órára elvesztette a kapcsolatot a földi irányítással. Harminchárom percig kommunikáció nélkül dolgoztak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívül. A kapcsolat egy heves vihar miatt szakadt meg. A NASA hírmagyarázója szerint a műszaki hiba nem veszélyeztette az asztronauták életét.
    
A hat és fél órás űrséta legfontosabb feladata az volt, hogy leválasszanak az ISS egyik tartógerendájáról egy elhasznált ammóniatartályt, amelynek helyére egy következő űrsétán helyeznek el újat. Egy ponton az űrhajósok a maguk tartották - a súlytalanság körülményei között - a mintegy 600 kilogrammos tartályt, amíg az űrrepülőgép robotkarja meg nem fogta azt. 
    
További gondot okozott, hogy Olivas kesztyűje a manővert követően enyhén felfeslett. Az földi irányító központ több percig mérlegelte a teendőket, mielőtt engedélyezte az űrhajósoknak munkájuk folytatását. A kesztyű felfeslését a központ nem minősítette jelentősnek. Ha az lett volna, akkor korábban be kellett volna fejezni az űrsétát, amely hat és fél órás kint tartózkodást követően sikeresen és szerencsésen véget ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!