Külföld

2009.09.28. 08:34

Növeli a magzati szívhibák kockázatát, ha az anya antidepresszánst szed

New York - Kétszeresére növelheti az újszülötteknél a szívhibák kockázatát, ha az anya antidepresszánst szed terhessége korai szakaszában, közölték a hétvégén amerikai kutatók a British Medical Journal című szaklap online kiadásában.

MTI

Tanulmányukban azt is hangsúlyozzák azonban, hogy az ilyen típusú antidepresszánsokat - szelektív szerotonin visszavételt gátló szerek, SSRI-k - szedő nők gyerekeinek messze túlnyomó része veleszületett szívhiba nélkül jön világra. 
    
A vizsgálat a fogantatás előtti 28. naptól az azt követő 112. napig tekintette át a kockázat változását. Az SSRI-k csoportjába tartozó hatóanyagok szedése mellett átlagosan kétszer több újszülöttnél találtak ilyen rendellenességet. 

A szertralin hatóanyagú szer esetében a kockázat háromszoros volt, a citalopram hatóanyag mellett kétszeres fölött, ha pedig egynél többféle szert szedett az anya, akkor négyszeresnek találták a kockázatot.
    
250 terhességből átlagosan egy gyerek jön világra a vizsgált szívhibával, a kockázat növekedését ehhez viszonyították a kutatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!