Külföld

2009.09.29. 15:58

USA Today: eljött az idő, hogy Polanski elnyerje méltó büntetését

Washington - Eljött végre az ideje annak, hogy Roman Polanski elnyerje méltó büntetését, hogy kiderüljön, az igazságnak nagyobb a súlya, mint annak, hogy valaki híresség - írta a keddi USA Today, a legnagyobb példányszámú amerikai napilap.

MTI

Polanskinak kevés védője akadna, ha nem lenne híresség, bűne védhetetlen. Az ünnepelt filmrendező lelkén szörnyű bűncselekmény szárad: miután pezsgővel és nyugtató tablettával elkábított egy 13 éves lányt, megerőszakolta. Sztár státusának köszönhetően több mint három évtizeden át megúszta a büntetést.

Az újság megjegyzi, hogy a Polanski melletti érvek meggyőzőnek tűnnek. A rendező  befolyásos barátai, köztük Franciaország, amelynek állampolgára, azt állítja, Amerika túlreagálja az ügyet.

Igaz, hogy egy 76 éves emberről van szó, aki sokat szenvedett életében; anyja náci koncentrációs táborban halt meg, terhes feleségét, Sharon Tate színésznőt Charles Manson tömeggyilkos követői ölték meg 1969-ben. Ráadásul áldozata is azt szeretné, hogy Polanskit ne büntessék meg. Az újság szerint az áldozat véleménye azonban nem lehet döntő, eljött az idő, hogy az igazság győzzön Polanski ellenében, aki annak idején beismerte tettét.

A The Washington Post elemzője elismeri, hogy Polanski nagy művész, több filmje egyenesen remekmű. Azt is elismeri, hogy az európaiak olykor jogosan tartják prűdnek és képmutatónak az amerikaiakat szexuális téren. Megállapítja ugyanakkor, hogy egy 13 éves lány elkábítása és megerőszakolása nem illik bele semmilyen morális világképbe. Az elkövető súlyosabb büntetést érdemel három évtizedes aranyozott száműzetésénél, amelyet Dél-Franciaország "unalmas egyhangúságában" kellett letöltenie.

A lap szerint az amerikai igazságügy-minisztérium helyesen járt el, hogy elrendelte Polanski letartóztatását Zürichben. A cikkíró úgy fogalmazott, dühítő az a tény, hogy a francia-lengyel kettős állampolgár Polanski lefogása feldühítette Párizst és Varsót. Ugyan milyen alapon tiltakoznak, hogy 76 éves, és remek filmeket készített, és csak egy igazságtalan ítélet elől menekült el? "Már elnézést, kedves barátaim, mindezek nem számítanak" - írta a szerző. Hozzátette: annak sincs jelentősége, hogy az áldozat mit érez és gondol felnőttként, az számít, mit érzett és gondolt 13 évesen, amikor megerőszakolták.

A cikk szerint ez az ügy nem egy olyan ünnepelt zseniről szól, aki megveti a társadalom maradi szokásait, hanem egy gazdag és befolyásos férfiról, aki hírnevét és helyzetét kihasználva megtámadott és szó minden értelmében megrontott egy ártatlan gyereket. Polanskinak - aki gyáva nyúlként elszökött, hogy grófi életet éljen Franciaországban - szembe kell végre néznie tettének következményeivel. Washingtonnak végig kell vinnie az ügyet, ilyen hosszú idő után egy kis várakozás már nem számít - írta a szerző, utalva arra, hogy Polanski kiadatása akár hónapokig vagy évekig elhúzódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!