Külföld

2009.10.01. 09:23

Malina Hevig ügyvédje támadja az új orvosi szakvéleményt

Pozsony/Budapest - A 2006. augusztus 25-én Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány, Malina Hedvig ügyvédje szerint pontatlan és hibás az a szeptember elején nyilvánosságra került orvosi jelentés, amelyet Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja készített - írja csütörtöki számában az Új Szó című pozsonyi napilap.

MTI

Malina Hedvig védőügyvédje, Roman Kvasnica szerdán postázta a szlovák főügyészségre a pozsonyi orvosi kar dékánja által a főügyészség megrendelésére készített szakértői jelentéssel kapcsolatos észrevételeit. Az ügyvéd 35 oldalon cáfolja és helyesbíti Peter Labas megállapításait, miközben felhívja az illetékesek figyelmét több csúsztatásra és hazugságra.

Labas megállapításai szerint Malina Hedvig ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok nem a támadás napján, hanem korábban keletkeztek, a diáklánynak más sérülése nem volt.

Kvasnica szerint Labas munkája a szakértői jelentés alapvető formai feltételeinek sem felel meg, kidolgozója önkényesen válogatott a jegyzőkönyvek anyagából, helyenként meg is változtatott egyes tanúvallomásokat. Tíz orvos és ápoló ügyészségi tanúvallomásából is idéz, tételesen rámutatva, mit hagyott ki belőlük, vagy változtatott meg bennük Labas professzor.

A dékán nem adott kimerítő válaszokat a főügyészség által feltett kérdésekre Malina Hedvig sérüléseivel kapcsolatban. A Labas-jelentés azt a tényt is figyelmen kívül hagyja, hogy amikor 2006. augusztus 25-én késő este kihallgatták a dunaszerdahelyi kórházban, Malina Hedvig nemcsak nyugtatók hatása alatt állt, de már tizennyolc órája nem aludt. Labas meg sem említi a nyitrai és  dunaszerdahelyi kórházban elvégzett vizsgálatokat és beadott gyógyszereket, holott az ügyészség kifejezetten kérte ezek felsorolását.

Kvasnica úgy véli, hogy Labas jogköreit túllépve konzultált a nyitrai orvosokkal, és Hedvig beleegyezése nélkül szerezte meg a kórházból a CT-vizsgálat felvételét.

A jelentést a dékán a főügyészséggel együttműködve készítette, azzal a céllal, hogy visszamenőleg igazolja mindazt, amit 2006-ban Robert Fico szlovák kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter mondott a támadás kapcsán - idézi az Új Szó a védőügyvédet. Fico és Kalinák 2006. szeptember 12-én Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón bizonyítékokra hivatkozva jelentette be, hogy a diáklány csupán színlelte a megveretését, ezért az ügyben megszüntették az ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi eljárást. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment, és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

Kvasnica az ügyészségnek küldött észrevételeihez csatolta annak a két orvosnak a nyilatkozatát, akik írásban határolódtak el a dékán jelentésétől.

A főügyészséget semmi nem kötelezi arra, hogy érdemben foglalkozzon az ügyvéd észrevételeivel, válaszolnia sem kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!