Külföld

2009.12.30. 21:49

Ismeretlen csótányalfajt találtak diákok

Vélhetően új csótányalfajra bukkant két manhattani középiskolás a kezük ügyébe került DNS-minták elemzése közben - jelentette az amerikai National Public Radio hírportálja (www.npr.org).

MTI

A Trinity School végzős diákjai, Brenda Tan és Matt Cost mintegy kétszáz élelmiszer- és más biológiai mintát gyűjtött össze, hogy elemezzék azok DNS-ét.

Néhány élelmiszerről kiderült a DNS-eredmények alapján, hogy nem azt tartalmazták, amit címkéjük jelzett. Az állítólagos juhsajt például tehéntejből készült, a szárított cápahúsról pedig kiderült, hogy valójában nílusi sügér.

Ennél is érdekesebb eredményt hozott egy manhattani Felső West Side-i lakásból származó csótány DNS-ének elemzése.

A diákok megállapították, hogy az mintegy 4 százalékkal tér el a DNS-adatbázisokban található referenciától, márpedig egy fajon belül jellemzően csak 1 százaléknyi a különbség - mondta Tan.

A diákkutatók most csótányspecialistát keresnek, aki segít azonosítani a rovart. Az amatőr biológusok tanulmánya - melyet az Amerikai Természettudományi Múzeum és a Rockefeller Egyetem támogatott - részletesebben a BioScience című szaklap januári számában jelenik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!